POZNATI ANALITIČAR: / 'Kreditni rejting? Budimo realni, i dalje smo zaostala i političkom ludošću natopljena zemlja'

Image
11.3.2017.
20:45
VOYO logo

PLENKOVIĆ O KREDITNOM REJTINGU: ‘Agencija Moody’s nam je ovime poručila da smo na dobrom putu’

Naime, Šonje je komentar što ga je objavio na Facebooku započeo rečenicom 'Budimo realni, sorry'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nabrijane objave

'Objave o rastu BDP-a (3,4 posto zadnji kvartal 2016. u odnosu na zadnji kvartal 2015.) i promjenama rejtinga (Moody’s je jučer objavio da izgledi više nisu negativni nego stabilni) neke ljude potiču na ushićenje. Načitao sam se i naslušao puno nabrijanih objava zadnjih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Hrvatska je i dalje ona ista, u EU razmjerima zaostala, sporovozna i političkom ludošću natopljena zemlja u kojoj se svako stršanje, kreativnost, inicijativa i thinking outside the box sijeku u korijenu.

Javni dug latentna prijetnja

Budimo realni. Prvo, Moody’s je samo rekao da su nam izgledi stabilni, ne više negativni. Ne prijeti pad rejtinga, nego su stvari stabilne. Kažu da nam je javni dug i dalje latentna prijetnja koja se vidi i kada nam ide dobro. Dakle, imamo stabilnost u letargiji koja je malo prekinuta nekim rastom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAKON 10 GODINA NEGATIVNIH, STIGLA PRVA POZITIVNA OCJENA: Agencija Moddy’s nam konačno povećala izglede

Drugo, rast BDP-a ne govori mnogo kada se gleda u odnosu na razdoblje pred godinu dana. Trenutni momentum BDP-a mjeri se tako da se gleda promjena u odnosu na prethodni kvartal, iz čega se isključe sezonski utjecaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se stvari tako (ispravno) gledaju, onda se vidi da smo u okviru EU prilično prosječni, dok našoj slavenskoj i baltičkoj braći, čiji se stupići nalaze u desnom dijelu slike, i dalje možemo samo mahati pa-pa, i dalje tužno gledajući u njihova leđa. Jedini je problem što to i dalje gotovo nitko ne vidi. Sorry', napisao je Šonje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo