'KOJA OD NAS JE SLJEDEĆA' / Potresna priča uzdrmala Hrvatsku: 'Njezina beba ima jako velik tumor. Poslali su je doma da čeka da beba u njoj umre!'

Image
Foto: Instagram

Jedna njezina prijateljica, naime, dobila je tragičnu dijagnozu koja njezinoj bebi prognozira smrt, a prema hrvatskim zakonima nema direktne pomoći

4.5.2022.
14:16
Instagram
VOYO logo

Novinarka Ivana Paradžiković na svom je Instagram profilu iznijela potresnu priču, odnosno temu o kojoj se rijetko govori. Jedna njezina prijateljica, naime, dobila je tragičnu dijagnozu koja njezinoj bebi prognozira smrt, a prema hrvatskim zakonima nema direktne pomoći.

"Ovo je moja prijateljica. U šestom mjesecu trudnoće, 25 tjedana sreće, uzbuđenja i iščekivanja prekinuo je uobičajeni utorak redovan pregled kod ginekologa. Njezina beba ima tumor. Jako velik tumor. U otpusnom pismu piše maligan. Posljednja četiri tjedna toliko uznapredovao da su bebine šanse da preživi… nikakve. Ako kojim slučajem preživi, bit će s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama. Tumor je u glavi, pritišće mu mali mozak. Veći praktički od njega samoga. Takvu ranjenu i slomljenu s prognozom koju niti jedna majke ne može ni čuti ni prihvatiti poslali su doma da čeka da beba u njoj umre! Druga opcija koju joj je liječnica šapnula ispod glasa je: neka ide u Sloveniju da joj tamo pomognu. Poput neke kriminalke. Da moli u drugoj državi da joj liječnici pomognu jer u njezinoj domovini ne mogu! Ne žele? U Hrvatskoj je na snazi zakon iz 1978. Nejasan, nedorečen. Pitanje kojim se nitko neće baviti. Jedno od onih zbog kojih se gube glasovi, nestaje podrška", napisala je novinarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene ispričale slična iskustva

"Ali, pitam se taj netko koji odlučuje o tuđem životu, je li kada pogledao u oči trudnicu koja treba čekati mjesecima da joj dijete premine u trbuhu?! Pogledajte je. Iznutra je slomljena, a toliko je snažna i hrabra... da je stala pred kameru. Željela je da vidite njezinu tugu i da se pitate koju će još država osuditi na ovakvu agoniju? Vašu suprugu, sestru ili možda kćer? Koja od nas je sljedeća?", napisala je uz fotografiju svoje prijateljice.

Image
Foto: Screenshot

Mnoge žene nakon ove objave prepričale su slična iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki pregled u Petrovoj je obavljao drugi liječnik, na nijedno pitanje nije dobila odgovor. Isto joj je njezina ginekologica tako rekla za Sloveniju. Na kraju je to dijete umrlo u njoj i tek sljedeći dan je krenuo porod. Devet sati rađala je mrtvu bebu. Ali tu nije kraj. Nakon toga čekaš i boriš se za rodni list jer svatko tumači na svoj način. Bez rodnog lista ne možeš na porodiljni i tako dalje. Onda čekanje dok možeš preuzeti tijelo jer nema svatko grobnicu u Zagrebu pa čekaj dok se "skupi dovoljan broj". Taj dan kad je ona ležala u Petrovoj s mrtvom bebom u utrobi nisam bila normalna. Mislim da me je tad stvarno prebacilo na nekakvu bjesnoću. Urlala sam na rođaka (HDZ) da ću ga satrati ako ga slučajno vidim da se uslikao na Hodu za život", ispričala je jedna žena, a njezinu objavu novinarka je podijelila na svom Instagram storyju.

Image
Foto: Screenshot
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo