težak put do obitelji / Požele li imati djecu, situacija nije bajna: Istražili smo s kojim se preprekama susreću istospolni parovi

Dvjema ženama neusporedivo je lakše nego dvama muškarcima

12.2.2019.
11:00
VOYO logo

Puno je bilo rasprava i reakcija proteklog tjedna nakon usputne zafrkancije u RTL Direktu kada smo najavili da će srpska premijerka Ana Brnabić uskoro postati mama odnosno tata. 

No problem je malo ozbiljniji od toga. Jer istina je da Ana Brnabić formalno tom djetetu neće postati - ništa. Jer srpska premijerka i njezina partnerica Milica Đurđić ni pred zakonom jedna drugoj nisu ništa. Cimerice možda. U Srbiji nije dozvoljeno istospolno partnerstvo, ne postoji ni zakon koji bi regulirao što s djecom istospolnih partnera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražili smo kakva je situacija u Hrvatskoj?

Dobiti dijete nije im tako jednostavno. Srpska premijerka i njezina partnerica na oplodnju su išle u SAD, tamo će obaviti i porod. Ali kad se vrate u rodnom listu Milica će biti upisana kao majka, a Ana - nigdje.

"Možda će ona moći ići u školu tom djetetu na roditeljski, ali ako one budu negdje na odmoru, recimo u Hrvastkoj, i dijete se razboli, premjerka ne može ništa odlučiti u bolnici, morat će zvati majku ili baku i djeda s te strane", kaže Daniel Martinović, koordinator udruge Dugina obitelj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u Hrvatskoj je bolja. Ivo koji sa svojim suprugom Mladenom već neko vrijeme neuspješno pokušava udomiti dijete, kaže, poznaje desetke istospolnih parova u Hrvatskoj koji imaju djecu. 

"Poznajemo puno ljudi koji imaju djecu, i u manjim mjestima, ekipa i susjedni su dobro reagirali", kazao je Ivo Šegota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do djeteta na težak način

A sve je to došlo još 2014. godine s SDP-ovom vladom koja je uvela životno partnerstvo. Dosad ih je skopljeno oko 300, u prošloj godini ukupno 55.

"Nema nikakve razlike između samog čina sklapanja partnerstva i braka, osim u zakonskoj osnovi. Oni pokazuju iste emocije, isto se tresu, znoje im se ruke, razmjenjuju poljupce. I isto su sretni", rekla je Tanja Barić, voditeljica Odjela za sklapanje brakova i životnih partnerstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako požele imati djecu, situacija nije bajna, ali za žene nije ni nemoguća. 

"Ima parova koji su išli vani, koji su naručili uzorak da dođe u Hrvatsku, ima parova koji su se dogovorili s drugim parovima", napominje Daniel Martinović, koordinator udruge Dugina obitelj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako biološka majka želi da njezina partnerica ima skrb nad djetetom, u rodilištu ne navodi oca. Bio poznat ili nepoznat, ta kućica u rodnom listu bi trebala ostati prazna, kako bi se umjesto toga napisala partnerica skrbnica, koja postaje gotovo ravnopravna majke tom djetetu. 

Ženama lakše nego muškarcima

Dvjema ženama neusporedivo je lakše nego dvama muškarcima. "Biologija je tu jasna, ali u 22 zamlje u Europi je moguće posvojiti dijete i ako si muško. Ne vidimo zašto bi Hrvatska kaskala za tim vjetrovima", poručio je Ivo Šegota.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u kojoj je i dalje teško naći gay osobu koja će stati pred kameru, Hrvatska u kojoj gotovo da nema javnih osoba koje su gej i dalje je naprednija od Srbije gdje je predsjednica Vlade deklarirana lezbijka. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo