KAKO TO? / Požar u Osijeku razotkriva sumnjive detalje: Tvrtka je skladištila 25 puta veću količinu otpada od dopuštene?

Vatrogasac je u gašenju požara upao u rastopljenu plastiku te je pritom teško ozlijeđen

5.10.2023.
13:12
VOYO logo

U gašenju požara koji je u srijedu izbio u pogonu osječke tvrtke Drava international ozlijeđena su trojica vatrogasaca, od kojih jedan teže. Liječnica Ivana Haršanji Drenjančević je za N1 kazala da je vatrogasac u teškom stanju.

“U kritičnom je stanju, to su po život opasne ozljede”, kazala je liječnica te napomenula da je oko 50 posto opečene površine te da vatrogasca čeka dugotrajno liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasac je u gašenju požara upao u rastopljenu plastiku te je pritom teško ozlijeđen, a u četvrtak će biti premješten na Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, na Zavod za opekline.

Image
VIDEO HORORA /

Procurila stravična snimka požara u Osijeku iznutra: Vatra guta sve pred sobom! 'Treba se proglasiti ekološka katastrofa...'

Image
VIDEO HORORA /

Procurila stravična snimka požara u Osijeku iznutra: Vatra guta sve pred sobom! 'Treba se proglasiti ekološka katastrofa...'

Čak 25 puta više otpada od dopuštenog?

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ) je izravno optužio tvrtku Drava International za skladištenje više plastike od dopuštenog. Pozvao je i Državni inspektorat, DORH i policiju da ispita cijeli slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenom odgovoru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Drava International čiji je vlasnik Zvonko Bede smjela je skladištiti najviše 20.000 tona plastike, a župan Anušić tvrdi da su u okviru pogona nalazilo pola milijuna tona plastike. Ako je to točno, to bi značilo da je tvrtka imala 25 puta veću količinu otpada od maksimalno dopuštene, piše 24sata.

"Drava International d.o.o. iz Osijeka ima dozvolu za gospodarenje otpadom na rok od 10 godina koju je 10. listopada 2022. godine, na temelju Zakona o gospodarenju otpadom, izdala Osječko-baranjska županija. Dozvolom je dopušteno držati na lokaciji ukupnu količinu navedenog otpada u jednom trenutku 20.000 tona – stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva koje smo dobili i u kojem se dodatno detaljno navodi za koju sve vrstu otpada ima dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dozvolom je obuhvaćen sljedeći neopasni otpad: otpadna plastika, strugotine plastike, papirna i kartonska ambalaža, plastična ambalaža, višeslojna (kompozitna) ambalaža, miješana ambalaža, plastika, plastika i guma, ostali otpad (uključujući mješavine materijala) od mehaničke obrade otpada, papir i karton, plastika i mehanički izdvojeni škart od prerade otpadnog papira i kartona.
Iz Ministarstva kažu da Drava International prosječno godišnje preuzme i reciklira oko 15.000 tona PET ambalaže prikupljene kroz sustav povratne naknade.

Inspekcijski nadzor

Državni inspektorat će u okviru ovlasti provesti i inspekcijski nadzor. Anušić je sinoć u izjavi za RTL Direkt dva puta naglasio da je na području tvornice bilo oko pola milijuna tona plastike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se radilo po zakonu i pravilu ovdje ne bi bilo pola milijuna tona bačene plastike iz koje raste korov i trava. Ne bi ovdje bilo ovakvog požara jer je 20 tisuća kubika samo po zakonu koliko se moglo skladištiti, a ovdje je bilo pola milijuna", rekao je Anušić.

"Dvadeset godina se ovdje događaju stvari koje nisu nikome jasne. Upozoravalo se na sve moguće načine, od privatnih osoba do institucija. Slali su upite i tražili kako je moguće da se ovdje bez ikakve kontrole skladišti, deponira i baca. Po mojoj procjeni, ali i procjeni stručnjaka, na deset hektara nalazio se talog plastike između dva i deset metara velik, procjena je oko pola milijuna tona plastike koji je ovdje bačen i koji je odjedanput izgorio", poručio je također HDZ-ov župan prozivajući institucije što nisu kontrolirale pogon tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Anušić u Direktu o odgovornosti za požar prozvao DORH, Inspektorat i policiju

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo