POZADINA NEOBIČNE PREMIJEROVE IZJAVE: / 'Postoje samo dva razloga zbog kojih je Orešković odlučio spomenuti sastanak u SOA-i'

Image

Dobro obaviješteni izvori za Net.

3.6.2016.
16:06
VOYO logo

Stručnjaci za nacionalnu sigurnost s kojima smo razgovarali nakon što je premijer s dozom opreza gledaju na taj njegov potez. Naime, uobičajena komunikacija SOA-e s premijerom i predsjednicom Republike Hrvatske, koji su glavni korisnici informacija te tajne službe, odvija se preko redovitih izvješća.

Image
DRAMATIČNA OREŠKOVIĆEVA PRESICA: /

‘Ne dajem ostavku niti sam to planirao! Pozivam Karamarka i Petrova da odu iz Vlade’

Image
DRAMATIČNA OREŠKOVIĆEVA PRESICA: /

‘Ne dajem ostavku niti sam to planirao! Pozivam Karamarka i Petrova da odu iz Vlade’

Određena izvješća SOA-e dobivaju i članovi saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a čelnici te službe, ako je potrebno, sudjeluju na koordinaciji rada sigurnosno-obavještajnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To se ne govori'

"Ne znam je li se premijer doista sastao sa čelnikom SOA-e, no i ako je to točno, nije trebao na ovaj način objaviti na konferenciji za novinare. Zato će Odbor tražiti očitovanje o tom sastanku", rekao je nedugo nakon premijerove izjave Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora, dodajući kako nema drugih informacija, osim onog što je izjavio premijer.

Tako hitan odlazak premijera na sastanak u SOA-u mogao bi značiti da je u pitanju iznimna ugroza, zbog čega je dodatno upitno zašto je tako ovlaš iznio informaciju na današnjoj konferenciji za novinare, dodaju stručnjaci za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio dobro obaviještenih izvora smatra kako je navodni sastanak u SOA-i spomenut samo kako se ne bi postavljala dodatna potpitanja, budući da odgovore zbog zaštite nacionalne sigurnosti ne bi bilo moguće dobiti.

Redovni sastanci

No, u svakom slučaju o sastanku premijera i čelnika SOA-e Daniela Markića trebala je biti obaviještena i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona, međutim, danas o aktualnim političkim zbivanjima nije bila spremna govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, zanimljivo je da je prilikom primopredaje dužnosti na čelu SOA-e između bivšeg ravnatelja . I to je, komentirali su već tada stručnjaci s kojima smo razgovarali, krajnje neuobičajeno. Sasvim je izvjesno da su ti sastanci posljedica afere sa SOA-om s početka godine i Lozančićeva odlaska s njenog čela.

Na premijerov odlazak u SOA-u može se gledati i kao na odgovor HDZ-u koji mu je jučer i danas javno uputio poruke da očekuje njegovu ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo