sjednica sabora / Povratak nakon jednomjesečne stanke: Sabor Aktualnim prijepodnevom počeo proljetno zasjedanje

Image

Andrej Plenković i članovi vlade odgovarat će na 40-tak zastupničkih pitanja

17.1.2017.
15:20
VOYO logo

U 9.30 je počela treća sjednica Hrvatskog sabora, na kojoj se, nakon utvrđivanja dnevnog reda, u okviru 'aktualnog prijepodneva' postavljaju pitanja ministrima Vlade RH.

PRATITE UŽIVO!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.52 - Sjednica Sabora nastavlja se u 15 sati.

13.40 - SDP-ov Domagoj Hajduković pitao je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o tome je li hrvatska strana obavijestila State Department od dolasku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD, ali i o njenoj izjavi u njemačkim medijima u kojoj je poručila onima kojima se ne sviđa u Hrvatskoj - da odu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"85 tisuća naših sugrađana je već otišlo otkad ste na vlasti pa me zanima je li to službeni stav Vlade", kazao je Hajduković.

Plenković je kazao da je djelomično odgovorio Bunjcu o putovanju predsjednice u SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veleposlanstvo je formalno notificiralo State Department. Što se tiče dodane vrijednosti tog putovanja - to je bilo ulaganje u buduće odnose. To što nije bilo susreta s Obamom i Trumpom, to nije neuobičajeno. Obavijestila je javnost o onome što je smatrala dužnom obavijestiti. Što se tiče troškova puta, ja o tome ne znam. O tome se pričalo i kad su dužnosnici vaše vlade odlazili u SAD, ali to nije moj stil, pa neću to komentirati", kazao je Plenković.

Hajduković kazao je da ne može prihvatiti ovaj odgovor i zatražio je pisani oblik. "Znamo da se nije sastala ni sa odlazećom ni dolazećom administracijom, a s kim se onda sastala?", kazao je, dodajući da je potrošila makar 150 tisuća kuna, i to ukoliko su ljudi iz osiguranja dijelili sobu preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.39 - Plenković je opet stao u obranu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pave Barišića. Za slučaj s navodnim plagijatom rekao je da je apsolutno prenapuhan.

"Ono što radi u protekla tri mjeseca, radi predano, stručno, angažirano, sa srcem, želi pridonijeti Hrvatskoj. Ne bih želio da jedna takva mala tiskarska ili druga greška njemu donese osobnu štetu, a doprinese nestabilnosti Vlade", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.40 - Mirando Mrsić je na originalan način upozorio na probleme radnika, pa naljutio Željka Reinera.

Pogledajte VIDEO!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.13 - Peđa Grbin (SDP) rekao je da je Goran Marić karijeru gradio na argumentiranom kritiziranju privatizacije u Hrvatskoj, a sada se od njega ne može čuti ni glasa. Pitao ga je podržava li privatizaciju HEP-a radi nacionalizacije Ine.

Marić je rekao da je Ina oduvijek bila gospodarski gigant i poslovni subjekt od strateške važnosti te da takvi centri zahtijevaju odgovornost i stručnost, ali da su u Ini nedorasli pojedinci izvršavali vježbe projektiranih šteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ina je tramuatizirana ne samo od 2003., nego i znatno više od 25 godina", rekao je Marić. Dodao je da se ova Vlada nije odrekla Ine, da je njegov stav o nužnosti otkupa dionice Ine poznat, kao i o HEP-u.

"Ali podržavam uključivanje HEP-a i drugih poslovnih subjekata u proces reotkupa Ine", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin je rekao da je očekivao odgovor s da ili ne, ali je dobio "litaniju".

"Vi očito namjeravate provesti odluku premijera, napraviti sve potrebno da bi se privatizirao HEP i očito kao ministar radite nešto što bi kao zastupnik osuđivali", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.00 Pogledajte kako je predsjednik Sabora nasmijao zastupnike!

10.30 Gordan Maras (SDP) također je postavio pitanje Plenkoviću o kupnji Ine i zamolio ga da mu ne odgovori tako da kaže da je HEP i dalje hrvatska tvrtka jer je prodano samo 25 posto jer bi se tako moglo prodati 25 posto NP-a Krke, Brijuna...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OVDJE pogledajte cijelu raspravu Marasa i Plenkovića.

10.00 Željko Lacković kazao je da se kupnjom Ine šalje poruka pravosuđu da se ne bavi korupcijom, odnosno malverzacijama i veleizdajom. Upitao je i hoće li ovo značiti kraj "mađaronske politike prema Ini". Plenković je kazao da je i SDP-ova Vlada razmatrala IPO HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vide ovaj dokument? Ovo je proizvod napravljen u vrijeme Kukuriku koalicije, a napravili su ga Morgan Stanley, Sberbank i Unicredi. Znate što je predmet studije? IPO HEP-a. Toliko o vremenu koje je potrebno", kazao je premijer Plenković.

OVDJE pogledajte video.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9.40 Uslijedilo je pitanje SDP-ovca Davora Bernardića, koji je zatražio "jasan, nedvosmislen i sadržajan" odgovor oko kupnje dionica Ine, kao i da javnosti predstaviti jasan plan kako će to napraviti.

Premijer Andrej Plenković je kazao da je Ina strateška kompanija i Vlada se od prvog dana bavi njome, sastajući se s predstavnicima uprave i radnika. Nakon arbitraže želi široki konnsenzus o otkupu MOL-ovih dionica u Ini, jer je to dobro za Inu i energetsku sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OVDJE pogledajte "raspravu" Plenkovića i Bernardića.

9.35 Započela je sjednica Sabora nabrajanjem zakona koji idu u hitnu proceduru, protiv čega se pobunio zastupnik Živog zida Ivan Pernar. OVDJE pogledajte raspravu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo