POVJESNIČAR OBJASNIO ZAŠTO JE SLAVLJENJE BLEIBURGA PROBLEM: / 'U normalnoj državi ne bi bilo dileme. Ali Hrvatska nije normalna država'

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

'U normalnom društvu i državi, u kojoj bi NDH jasno bio zločinački režim, ne bi bilo dileme da treba obilježiti i žrtve koje su se dogodile u svibnju 1945.

15.5.2020.
19:04
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

I dok je predsjednik Zoran Milanović u Teznom položio vijenac kod Spomen-obilježja “Mrtvima spomen, živima opomena” za poratne žrtve jugoslavenskih oružanih snaga, povjesničar Hrvoje Klasić rekao je dana za N1 kako ideološke podjele postoje u svakom društvu, ali da u Hrvatskoj govorimo o suočavanju s prošlošću na potpuno pogrešan način.

"U normalnom društvu i državi, u kojoj bi NDH jasno bio zločinački režim, ne bi bilo dileme da treba obilježiti i žrtve koje su se dogodile u svibnju 1945. Ali Hrvatska nije ta država i društvo, sutra će se obilježiti nešto gdje u zakonu izričito stoji da se obilježava za slobodu i državnu nezavisnost“, kaže Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MILANOVIĆ BOCNUO PREMIJERA: /

'Nije slučajno da Plenković nikad nije bio na Bleiburgu'

Image
MILANOVIĆ BOCNUO PREMIJERA: /

'Nije slučajno da Plenković nikad nije bio na Bleiburgu'

Komemoriranje režima

Podsjetio je da kod nas u Hrvatskoj neki ministri imaju slike Ante Pavelića na zidu, a ljudi izvikuju Za dom spremni. "Radi se zapravo o komemoriranju jedne države i jednog režima. A da se zločin dogodio, to nema spora, to je velika sramota i treba obilježiti, ali ne način da komemoriranjem žrtava, komemoriramo režim", kaže Klasić.

Naveo je primjer stotinjak čuvara iz logora Dachau koji su poubijani razoružani, ali Njemačka ne pomišlja da u zakon stavi kako su pali za slobodu, dok je to bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora za bleiburške žrtve govorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smije biti zadrške oko osude zločinaca i zločina, ne smijemo opravdavati i ne smijemo davati nacionalni predznak. Ako imamo političare koji toleriraju NDH, fašizam i Adolfa Hitlera, nije bitno što misle o prošlosti, nego što su spremni učiniti u budućnosti“, poručuje Klasić.

Ne smije biti izjednačavanja

Prema Klasiću tužno je ovih dana slušati bosanskohercegovačkog kardinala Vinka Puljića, čiji je prethodnik bio Ivan Šarić, veliki simpatizer Pavelića, koji je podržavao ustaški pokret. Napomenuo je da ne smije biti nikakvog izjednačavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitao se također kako to da se slučajno ne služi misa baš nikad na Sutjesci, nego uvijek za Pavelića i NDH i na Bleiburgu. "Ne dajmo da političari koji toleriraju fašizam ikada vode Hrvatsku", poručio je i dodao da krajnja desnica nikad nema što za reći osim nacionalizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo