Predsjednica nije u sokobu interesa / Povjerenstvo za sukob interesa pokreće postupak protiv Dalić, ali i protiv Bandića

Image
Foto: PIXSELL

Pred Povjerenstvom su brojni istaknuti političari i državni službenici, uključujući donedavnu potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić i predsjednicu Kolindu Grabar - Kitarović

18.5.2018.
9:21
PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa predložilo je pokretanje postupka protiv donedavne potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. 

"Na temelju saznanja koja sam vam pokušala izložiti proizlazi da je neformalna radna skupina predvođena Martinom Dalić bez prethodnog postupka ili imenovanja formalne radne skupine izradila Zakon o izvanrednoj upravi čime je odstupila od propisane procedure, rekla je Jozić Ileković dodavši kako možemo reći da Dalić nije nastupala vjerodostojno", započela je izvjestiteljica u predmetu Dalić Aleksandra Jozić Ileković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postupajući na takav način i prenoseći poslove tijela državne uprave na neformalnu radnu skupinu za čija imena i reference javnost nije znala, rad dužnosnice bio je netransparentan. Na takav način nije postupala savjesno i nepristrano. Nije čuvala vlastitu vjerodostojnost. Nije uspjela sačuvati povjerenje građana", rečeno je na sjednici.

>> Predsjednica osudila Dalićkine prepiske putem maila i pozvala savjetnike da vrate naknade: 'Čast je bitnija od novca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandra Jozić Ileković predložila je zaključak da je Dalić počinila moguću povredu članka Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a Ivanjek je ukazao na to da je izuzetno bitno je li Dalić kao ministrica gospodarstva davala suglasnost za odabir savjetnika koji su prethodno bili u radnoj skupini. Povjerenstvo u prijedlogu odluke, između ostalog, traži da se utvrdi postojanje interesne povezanosti bivše potpredsjednice Vlade sa skupinom Borg.

Ništa od postupka protiv predsjednice u slučaju spornog puta u SAD

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, predložila je da se ne pokrene postupak protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vezano uz put u SAD. Dodala je kako se iz Ureda predsjednice, unatoč opetovanim zahtjevima, nije moglo doći do svih potrebnih informacija, dok iz medijskih napisa, ustvrdila je Novaković, nije moguće zaključiti da je predsjednica povrijedila načela obnašanja javne dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je kako je Povjerenstvo još u siječnju 2017. godine tražilo informaciju  o tome tko je platio put, a kasnije i zašto je riječ o državnoj tajni te je od Ureda predsjednice zatražilo i dokumente koji su proglašeni tajnom. Isto je zatraženo i od Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Na njihov upit Ured predsjednice je odgovorio dopisom u kojem se iznose razlozi zbog kojih ne mogu javno reći s kim se predsjednica sastala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Povjerenstva istaknula je i da bi bilo dobro da ubuduće svi dužnosnici RH o svojim putovanjima pravovremeno obavještavaju javnost.

"Da je to bio privatni put ja bih ga platila, neke detalje nisam mogla otkriti jer se radilo o ljudima koji su trebali biti imenovani na važne funkcije. Dali smo dovoljno podataka. Treba imati povjerenja", komentirala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom obraćanja medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je donijelo prijedlog o pokretanju postupka utvrđivanja sukoba interesa u slučajevima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Pred povjerenstvom se tako našla predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, bivša potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva Martina Dalić, zastupnik u Hrvatskom saboru Marijan Kustić, predsjednica Fonda za naknadu oduzete imovine Vesna Goluža i gradonačelnik Zagreba Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Vijeće će dati mišljenje na zahtjev zastupnika Arsena Bauka i zamjenika predsjednika Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti Darka Josipovića.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo