IZVUKLI SE I BANDIĆ I DALIĆ / Povjerenstvo ne pokreće postupak protiv Brkića: 'Satovi su od brata Joze. Nema ništa protiv da ih nosim'

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je predložiti da se ne pokrene postupak protiv Brkića

27.9.2019.
10:54
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije u petak pokrenulo postupak protiv Milijana Brkića u slučaju skupocjenih satova jer je utvrdilo kako je riječ o satovima njegova brata, dok se za ronilački sat pokazalo se da mu ga je brat darovao ali ga nije bio dužan prijaviti jer vrijedi manje od 30.000 kuna.

Predmet protiv potpredsjednika Sabora otvoren je zbog mogućeg nesklada između stvarne i prijavljene imovine, nakon što su mediji objavili da je u javnosti viđen sa skupocjenim satovima pojedinačne vrijednosti veće od 30.000 kuna, koje nije prijavio u imovinskoj kartici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sat za ronjenje ne vrijedi više od 30.000 kuna

Brkić je naveo u očitovanju da u svojem vlasništvu nema ni jedan sat čija pojedinačna vrijednosti prelazi 30.000 kuna, već te satove posjeduje njegov brat, kod kojega se doselio nakon razvoda braka, a on ih povremeno nosi.

Za ronilački sat Oris Aquis Depth Gauge Chronograph, koji može ići do dubine od 500 metara, Brkić je rekao da mu ga je brat darovao u listopadu 2017. jer se bavi ronjenjem, ali to nije bio novi sat, a brat mu je rekao da ne vrijedi više od 30.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je potvrdio i Brkićev brat Jozo, koji je rekao da ima nekoliko satova koje njegov brat povremeno nosi, te da mu je poklonio jedan od tih satova.

Povjerenstvo temeljem očitovanja, s obzirom da u Hrvatskoj ne postoji registar pokretnih vrijednosti, nije imalo druge mogućnosti nego ukazati povjerenje dužnosniku i njegovu bratu da se ne radi o njegovim satovima osim jednog darovanog, rekla je članica povjerenstva Tatjana Vučetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je za tu marku sata doznalo da novi košta od 15.000 do 28.000 kuna, a obveza je dužnosnika prijaviti pokretninu vrijednosti koja prolazi 30.000 kuna.

"Povjerenstvo radi svoj posao, na njegov zahtjev dostavio sam sve podatke koje su tražili, donijeli su odluku koju poštujem, pozdravljam, ništa drugo nisam ni očekivao", rekao je Brkić novinarima u Saboru nakon što je Povjerenstvo zaključilo da neće pokrenuti postupak protiv Brkića jer je riječ o satovima njegova brata. Našalio se kako sada "bez problema može nositi sat", komentirao je Milijan Brkić odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je utvrdilo da nema osnove za pokretanje postupaka ni protiv bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Dalić niti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U predmetu Dalić postupak je otvoren slijedom prijave po kojoj joj je Hanza medija pokrila troškove izdavanja i promocije knjige "Agrokor - Slom ortačkog kapitalizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić nije sponzorirao Večernji list

Utvrđeno je kako Dalić nije povrijedila odredbe Zakona o sukobu interesa iako je Hanza medija snosila te troškove jer se obveze dužnosnika u jednogodišnjem razdoblju ne odnose na primanje darova već na to da 12 mjeseci nakon prestanka dužnosti ne smije stupiti u radni odnos s poslodavcem s kojim je za vrijeme dužnosti bila u poslovnom odnosu.

Bandić je bio prijavljen zbog mogućeg utjecaj na pisanje Večernjeg lista, čime bi si osigurao povoljniji tretman. Večernji je objavio nagradu igru u kojoj je dodijelio stan Zagrebačke stanogradnje, koja je povezana sa Zagrebačkim holdingom, koji je pak u vlasništvu Grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je temeljem dokumentacije utvrdilo da se ne radi o sponzoriranim odnosu prema Večernjem listu već o poslovnom odnosu kupoprodaje nekretnine, jer je Večernji platio stan.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo