MINISTAR JE SVE ZNAO... / Povjerenstvo je još 2019. naložilo Grliću-Radmanu da mora upisati milijune u imovinsku karticu. Nije to učinio

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Navedeno je da ministar može u cijelom razdoblju obnašanja dužnosti primati dividendu kao vlasnik dionica trgovačkog društva

20.9.2023.
12:15
Davorin Višnjić/Pixsell
VOYO logo

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman još je u listopadu 2019. godine dobio od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa mišljenje da može - s osnova vlasništva nad dionicama u trgovačkom društvu Agroproteinka - primati dividendu iz ostvarene dobiti navedenog trgovačkog društva te primati dividendu koju će to trgovačko društvo isplaćivati za vrijeme njegova obnašanja mandata, doznaju 24sata.

Dokument je to koji potvrđuje da je Grlić-Radman znao da mora upisati milijune u imovinsku karticu, dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražio mišljenje, dobio odgovor

Povjerenstvo je potvrdilo i kako je ministar Grlić-Radman zatražio mišljenje koje se odnosi na popunjavanje imovinske kartice. Interesiralo ga je, ne točno treba li unijeti, nego - ako je pogrešno unio, na koji način može to ispraviti i kako dalje postupati.

"Dužnosnik navodi da je vlasnik 1419 redovnih dionica trgovačkog društva te da je prenio upravljačka prava koja proizlaze iz vlasništva nad tim dionicama na povjerenika. Dužnosnik navodi da iz ZSSI-a ne proizlazi dužnost prijenosa imovinskih prava koja proizlaze iz svojstva vlasnika dionica, koja su vezana za vlasništvo, a ne za poduzimanje radnji dužnosnika kao vlasnika dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnik nadalje navodi da je imovinsko pravo vlasnika dionice isplata dividende te da je navedeno trgovačko društvo u 2018.g. ostvarilo dobit, slijedom čega dužnosnik ima pravo na dividendu i traži mišljenje Povjerenstva postoje li zakonske zapreke da istu primi u 2019.g. iz dobiti ostvarene u 2018.g. te da eventualno prima ostvarenu dividendu i u kasnijim godinama", navodi se u mišljenju koje je Povjerenstvo objavilo 2019. godine.

Navedeno je i da ministar može u cijelom razdoblju obnašanja dužnosti primati dividendu kao vlasnik dionica trgovačkog društva, ali je sukladno članku 8. stavku 2. ZSSI-a dužan o tome podnijeti Povjerenstvu izvješće povodom bitne promjene u imovini dužnosnika istekom godine u kojoj je promjena nastupila, kao primljeni dohodak od kapitala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je također navelo da je Grlić-Radman dužan istekom godine podnijeti izvješće o imovinskom stanju povodom bitne promjene u kojem će navesti podatke o isplaćenoj dividendi.

Image
UVEZENO IZVANA /

Legenda vrhunski spustila ministru: 'Nije uzalud palo njih 20.000, netko mora zaraditi, a najbolje da to bude Grlić Radman'

Image
UVEZENO IZVANA /

Legenda vrhunski spustila ministru: 'Nije uzalud palo njih 20.000, netko mora zaraditi, a najbolje da to bude Grlić Radman'

Spreman ispraviti grešku

Tvrtka Agroproteinka, u kojoj Grlić-Radman ima dionice, dobila je 2017. godine koncesiju od Ministarstva poljoprivrede za odvoz i zbrinjavanje lešina uginulih životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo na račun toga tvrtka je od ministarstva u 2023. godini primila 4,35 milijuna eura.

Grlić-Radman je od stupanja na funkciju ministra, 2019. godine do 2023. godine primio dividende iz tvrtke Agroproteinka u iznosu od 2,11 milijuna eura. Te podatke nije unio u svoju imovinsku karticu, iako je morao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je nakon toga izjavio da mu je žao zbog tehničkog propusta koji je napravio te da je spreman zbog toga platiti kaznu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo