PRIJETI LI JOŠ JEDNA ZARAZA? / Na Zaraznoj je desetak osoba oboljelih od hepatitisa A: U jednom gradu u zadnjih nekoliko dana čak 11 slučajeva. Ovo su simptomi...

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Od 21 zabilježenog slučaja zaraze hepatitisom A ove godine, 11 slučajeva je zabilježeno nedavno na samoborskom području

11.3.2022.
23:25
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' nalazi se više osoba oboljelih od hepatitisa A, koji dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, doznaje Dnevnik.hr. Grad Samobor je u petak na svojim internetskim stranicama objavio kako je u posljednjih nekoliko dana na širem gradskom području zabilježeno čak 11 slučajeva zaraze.

''Na području Zagrebačke županije bilježimo u ovoj godini pojavu slučajeva akutnog hepatitisa A od kojih je većina oboljelih iz područja Samobora. Prema podacima prikupljenima epidemiološkim anketiranjem, radi se najvjerojatnije o međusobnom prijenosu virusa bliskim kontaktom, a ne putem hrane ili vode. Boris Ljubić, dr.med. specijalist epidemiologije, rekao je da su informacije o velikom broju zaraženih s područja Samobora neistinite te je rekao kako je s područja grada u zadnjih nekoliko dana evidentirano 11 osoba pozitivnih na hepatitis A, ali nisu dovedeni u nikakvu vezu s hranom i pićem'', stoji u priopćenju na stranicama Grada Samobora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda nije zagađena

Ističu da analiza zdravstvene ispravnosti vode nije pokazala zagađenje, a tijekom petka su uzeti i dodatni uzroci na više lokacija, čija će kakvoća biti poznata u ponedjeljak.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar'' otkrili su da je epidemiološka služba od poetka godine zabilježila 21 prijavu zaraze hepatitisom A. Dodaju kako ni analize vode u zagrebu nisu pokazale zagađenje, a prisutnost enterovirusa je posljednji put napravljena početkom mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema razloga za brigu

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Iva Pem Novosel poručila je kako je lani prijavljeno 36 osoba oboljelih od hepatitisa A, no još slučajeva je u obradi.

''Većina oboljelih je iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Nekoliko je oboljelih iz Sisačko-moslavačke županije, a ostali su pojedinačni slučajevi iz nekoliko drugih županija'', kazala je i dodala da prema zasad dostupnim informacijama nema razloga za brigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Obradom oboljelih te anketiranjem nema razloga za nikakvu brigu, s obzirom na to da je utvrđeno da se radi o prijenosu bliskim kontaktom sa zaraženom osobom te nisu utvrđeni izvori zaraze iz okoliša, odnosno hranom niti vodom'', ističe Pem Novosel i otkriva da je grupiranje oboljelih od te bolesti otkriveno i 2017. te 2018. godine.

Simptomi

Inače, hepatitis A se prenosi konzumiranjem hrane i vode zagađene fekalijama ili izravnim tjelesnim kontaktom sa zaraženom osobom. Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih te ih ne moraju imati svi zaraženi. Moguća je povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita, proljev, mučnina, bolovi u trbuhu, tamna boja mokraće, svijetla stolica i žutica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo