14 dana karantene / Potrošnja u ožujku pala za sedam posto: To je najviše od 2010. godine, kada je vladala ekonomska kriza

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija

Promet od trgovine neprehrambenim proizvodima pao za 17,3 posto

30.4.2020.
14:55
Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

U Hrvatskoj je u ožujku potrošnja u maloprodaji potonula sedam posto u odnosu na ožujak 2019. što je njezin najveći pad od 2010. godine. Istodobno, u Njemačkoj pad maloprodaje bio je najveći od 2007., a u Francuskoj je iznosio čak 24 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak izvješće o prometu u trgovini na malo, iz njega je vidljivo da promet od trgovine neprehrambenim proizvodima pao za 17,3 posto, a promet od trgovine hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 8,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je promjena u trendovima, s obzirom da je u veljači promet u trgovini na malo porastao 4,9 posto na godišnjoj razini. Kako je i nekako sukladno vremenu takozvane koronakrize, porast prometa ostvarile su prodavaonice živežnim namirnicama, ljekarne, medicionski, kozmetički i toaletni proizvodi, dok su ostale trgovačke struke ostvarile pad prometa.

Treba napomenuti i da je pad od 7 posto izazvalo zatvaranje trgovina i mjere protiv epidemije koje su uvedene tek polovinom mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo