'HDZ, sram vas može biti' / Potresna izjava Laure kakva se ne pamti u Saboru: 'Osjećam se užasno tužno. Mi ne odustajemo, mi smo borci koji se bore za svoja prava'

Image
Foto: N1/Screenshot

Roditelji njegovatelji, koji su u Saboru pratili raspravu i glasanje sa svojom djecom, htjeli su dati izjavu ispred Baščanske ploče u Saboru, na mjestu gdje izjave daju i zastupnici

17.3.2023.
14:39
N1/Screenshot
VOYO logo

Do ljetne stanke u Saboru Hrvatska Vlada treba dostaviti izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, s posebnim naglaskom na poboljšanje statusa i prava roditelja njegovatelja, uključujući i produljenje prava na naknadu nakon smrti djeteta o kojem je brinuo.

Na prijedlog klubova HDZ-a i partnera takvu obvezu Sabor je dao Vladi, a nakon što prethodno nije prihvatio prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se izmjenama istog Zakona roditeljima njegovateljima omogući da nakon smrti djeteta naknadu primaju još šest mjeseci, tj. da ne moraju odmah ići na burzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DNO DNA /

To je ta socijalno osjetljiva vladajuća većina: Roditelji njegovatelji i dalje, ako im umre dijete, u roku 24 sata moraju na burzu

Image
DNO DNA /

To je ta socijalno osjetljiva vladajuća većina: Roditelji njegovatelji i dalje, ako im umre dijete, u roku 24 sata moraju na burzu

Pozvali kolege da prihvate prijedlog Mrak Taritaš

Sabor je spomenutu obvezu, odnosno zaključak izglasao glasovima 77 zastupnika većine.

Pozivali su kolege iz većine da prihvate prijedlog Mrak Taritaš i upute ga u drugo čitanje pa da ga onda, ako treba, Vlada preuzme kao svoj. Samo da se roditeljima čim prije osigura naknada nakon smrti djeteta. Nakon što su takve prijedloge vladajući odbili, a oporba napustila Sabornicu, roditelji njegovatelji, koji su u Saboru pratili raspravu i glasanje sa svojom djecom, htjeli su dati izjavu ispred Baščanske ploče u Saboru, na mjestu gdje izjave daju i zastupnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborska straža prvo ih je spriječila u tome. A poslije je roditeljima i njihovoj djeci ipak dopušteno dati izjave medijima.

Osjeća sram jer je dijete rodila u ovakvoj državi

Potresnu izjavu dala je i Laura Soče, o kojoj brine majka njegovateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osjećam se užasno tužno. Roditelji koji su za nas dali cijeli svoj život, žrtvovali svoj posao i karijere za nas, i kada im se desi najgore u životu, smrt njihova djeteta, umjesto da su tu institucije, oni nas sputavaju, ali mi im poručujemo – mi ne odustajemo, mi smo borci koji se bore za svoja prava”.

Iz Udruge Sjena Suzana Rešetar poručila je kako osjeća sram jer je dijete rodila u ovakvoj državi i da ju je sram svih koji su odlučili da roditelji njegovatelji nemaju pravo na dostojanstven život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pozivamo Plenkovića da napravi reda u svojoj stranci. Da poduzme mjere da se ovo jednom okonča”, rekla je Rešetar pitajući što će se reći roditeljima koji se nađu u situaciji da moraju pokopati svoje dijete.

“Klub HDZ-a i svi njegovi pridruženi članovi, sram vas može biti”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo