'POTREBNO JE SAMO DA GOŠĆA UČINI JEDNU STVAR': / Neslavno propale kazne za golaće na Hvaru, stručnjak nabrojIo nevjerojatne propuste

Image

Nakon što su se vlasti na Hvaru pokušale obračunati s razularenim, nepristojnim i polugolim turistima, njihov je pokušaj kažnjavanja neslavno propao.

16.7.2017.
22:09
VOYO logo

Turisti na Hvaru u trgovine ulaze u tangama, pijani hodaju po ulicama i narušavaju javni red i mir, spavaju po ulicama i slično. Vlasti su taj problem pokušale riješiti visokim kaznama za takva neprimjerena ponašanja.

Image
HVAR SVE SLIČNIJI SODOMI I GOMORI, GRADONAČELNIK NAJAVIO UVOĐENJE REDA: /

'Hodaju goli, nalijevaju se, padaju i povraćaju'

Image
HVAR SVE SLIČNIJI SODOMI I GOMORI, GRADONAČELNIK NAJAVIO UVOĐENJE REDA: /

'Hodaju goli, nalijevaju se, padaju i povraćaju'

Ako hodate golog torza kraj katedrale, čeka vas 500 eura kazne

Tako bi, primjerice, oni koji kraj katedrale svetog Stjepana šetaju bez majice ili samo u kupaćem kostimu, morali platiti čak 500 eura kazne, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ni to nije najviša kazna za turiste prijestupnike. Oni koji pijani ili s alkoholom u ruci budu hodali hvarskom pjacom, kao i oni koji spavaju na ulicama i drugim javnim površinama, bit će lakši za čak 700 eura.

Takve kazne, ipak, tvrde stručnjaci, nisu dobro razrađene jer za njih nema pravne osnove ni zakonskog uporišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunalni redar nema ovlasti za kažnjavanje turista

'Komunalni redar ne može izreći mandatnu kaznu u eurima. Što će oni - svaki dan gledati srednji tečaj HNB-a za euro kako bi kaznu preračunali u kune?! Uostalom, ti mladi ljudi sa sobom i ne nose gotovinu, već isključivo bankovnu karticu. Komunalni redari nemaju ni ovlasti legitimiranja osoba, a to što se priča kako će ići s policijom u ophodnji, to je upitno jer policajaca nema toliko da ljeti mogu hvatati golaće', rekao je za Slobodnu tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Tomislav Lončar.

Lončar dodaje da ploče upozorenja koje su postavljene posvuda po Hvaru ne služe ničem drugom nego zastrašivanju turista, s obzirom na to da sankcije nije moguće ostvariti. Bilo bi potrebno tek da neka strankinja 'u prekršaju' uloži prigovor na kaznu zbog odijevanja. Kada bi sve išlo na sud, komunalni red morao bi se referirati na Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, što nije slučaj. A kada bi bio, prema tom bi zakonu turist mogao biti kažnjen s maksimalno dvije tisuće kuna. Za usporedbu, predloženih 600 eura kazne, primjerice, iznosi čak 4500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lončar predlaže da se vlasti na Hvaru trebaju opredijeliti za strukturu gostiju kakvu žele te naučiti kako kazniti one koji se ponašaju neprimjereno. Oni bi idućeg ljeta mogli, umjesto u Hrvatsku, za odmor odabrati Grčku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo