Potpuno suludo: Žive sami u zgradi s 40 stanova

Mlada bjelovarska obitelj Batinić živi u jedinstvenim i nesvakidašnjim uvjetima.

7.1.2012.
19:05
VOYO logo

Dvadesetdevetogodišnji Tomislav, supruga Nikolina i sinovi, petipolgodišnji Mateo i trogodišnji Marko, jedini su stanari zgrade u Ulici Vlahe Paljetka 5 u Bjelovaru. Oni su ujedno i prvi i jedini stanari te zgrade nakon gotovo dva desetljeća otkad je počela njena gradnja.

'Roh-bau' stan kupio na licitaciji

Zgradu je počela graditi Tehnogradnja, nekad vodeća građevinska tvrtka u Bjelovaru, koja je završila u stečaju, a prethodno je pravo vlasništva nad zgradom zajedno sa svim obvezama prenijela na splitsku tvrtku Joli, kojoj je bila dužnik, piše Večernjak. Očajni kupci nikad dovršenih stanova krenuli su u pravnu bitku, no kalvarija je počela kada je i tvrtka Joli završila u stečaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su Batinići naposlijetku prije pet-šest godina na jednoj od sudskih licitacija kupili svoj nedovršeni stan plativši ga oko 27.000 eura. "U tom trenutku činilo se da će se sve brzo raspetljati i ja sam zajedno sa svojom majkom odlučio kupiti stan u 'roh-bau' jer mu je cijena bila povoljna", prepričao je Tomislav. Jedno vrijeme, kaže, ništa se nije događalo, a onda je nakon dvije godine zgradu preuzeo Beming, bjelovarska tvrtka koja se bavi održavanjem stambenih zgrada. Počela je naplata pričuve iz koje se trebalo financirati dovođenje zgrade u funkciju, priključci na infrastrukturu te uređenje okoliša i zajedničkih prostorija, stubišta i ostalog. No, nakon dvije godine ništa se nije dogodilo, pa je Tomislav odlučio uzeti stvar u svoje ruke.

Sam mijenjao crijepove na krovu, zatvarao prostore zbog pijanaca...

Uložio je 20.000 eura u uređenje stana, a vodu i kanalizaciju je uredno priključio u bjelovarskom Komunalcu, jer je imao uredne papire o vlasništvu. Zašto njegov primjer nisu slijedili i drugi vlasnici stanova (njih 20-tak), Tomislavu nije jasno, ali ističe da bi mu puno lakše bilo da u zgradi živi još netko jer ovako sve mora sam. Tako je Batinić morao sam na krovištu mijenjati dio crijepova, a zatvarao je i poslovne prostore u koje su zalazili pijanci i beskućnici. Srećom, dok zgrada propada, u njegovu stanu od 80-ak kvadrata to se zasad ne osjeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tvrtci Beming, koja se bavi održavanjem stambenih zgrada i koja je preuzela ovu nedovršenu zgradu, kažu da vlasnici stanova ne shvaćaju da moraju uložiti još novca u stan – bez obzira na to što su stan u cijelosti platili. "U suprotnom će im sve propasti", kazao je Mario Brestovečki, direktor Beminga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo