POTPUNI KAOS NA JADRANU: / Neki otoci odsječeni od kopna, 2 aviona nisu mogla sletjeti, rive poplavljene; More brzo raste, slažu se vreće s pijeskom

Image
Foto: Pixsell/Rijecanin.hr

Cijeli Jadran se našao pod crvenim upozorenjem jer razina mora naglo raste, a prijetnja su i valovi su zbog juga veliki nekoliko metara

17.11.2019.
18:01
Pixsell/Rijecanin.hr
VOYO logo

Crveni meteoalarm za nedjelju objavljen je još jučer pa se moglo vidjeti da Jadran neće biti pošteđen jakog vjetra i poplavljenih riva. Cijeli Jadran se našao pod crvenim upozorenjem jer razina mora naglo raste, a prijetnja su i valovi su zbog juga veliki nekoliko metara. Neka mjesta su već poplavljena. Kako piše Dnevnik.hr, jaka grmljavinska linija razvila se na moru, a iz Italije se nevrijeme približava sjevernoj i srednjoj Dalmaciji.

Image

Informacije DHMZ-a kažu da je na Marjanu izmjerena brzina vjetra od čak 61,5 km/h. Na Jadranu je već zabilježeno 2.600 munja preko senzora, točno kao da je ljeto, dok se fronta proteže na potezu Kopar, Buzet, Labin, Cres te na zadarsko područje koje se nalazi na južnom kraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Područje Kaštela zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme, zbog čega dva zrakoplova iz Zagreba nisu mogla sletjeti na zračnu luku u Resniku, javlja Dalmacija Danas.

Image
I DALJE JE NA SNAZI CRVENI METEOALARM, EVO GDJE ĆE BITI NAJGORE: /

Vakula najavio orkanske udare i još puno kiše. Kada stiže smirivanje?

Image
I DALJE JE NA SNAZI CRVENI METEOALARM, EVO GDJE ĆE BITI NAJGORE: /

Vakula najavio orkanske udare i još puno kiše. Kada stiže smirivanje?

Prekid prometa zbog kiše

HAK javlja da je zbog izlijevanja vode na kolnik prekinut promet na dionicama DC50 Špilnik-Čovići kod Otočca; ŽC3229 Topusko-Glina; ŽC5153 Gornji Kosinj-Kosinjski Bakovac; ŽC3156 Žažina-Mala Gorica i LC59049 Podastrana-Donje Pazarište. Kiša usporava promet u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i Lici, a kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski u većem dijelu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promet se odvija usporeno na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, na dionici Kikovica-Bosiljevo zbog jakih pljuskova kiše i velike količine vode na kolniku. Vidljivost je smanjena zbog magle mjestimično na dionici čvor Ravna Gora - čvor Bosiljevo 2. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

U prekidu su i trajektne linije

Zbog olujnog juga u prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije: katamaranske linije Rab - Lun(Tovarnele)(Novalja) - Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka, trajektne linije: Lopar-Valbiska, Brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, što spada u riječko okružje. No, zatvorene su i linije u zadarskom okružju: trajektna linija 401 Zadar (Gaženica)-Ist-Olib-Premuda-Mali Lošinj, katamaranska linija 9403 Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, katamaranska linija Zadar-Premuda-Silba-Olib te brodska linija 409 Zadar-Preko, javlja HAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

06.11.2019., Kaprije - Jadrolinijin trajekt Losinjanka. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U splitskom području zatvorene su katamaranska linija 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, katamaranska linija 9602 Vis-Split, katamaranska linija 9603 Jelsa-Bol-Split-Katamaranska linija 9601 Split-Rogač-Milna, katamaranska linija Split-Hvar-Korčula, trajektna linija 602 Vis-Split bit će uspostavljena u 15:30 s polaskom iz Visa. Zatvorene su još trajektne linije 606 Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir/Soline te linija 632 Šućuraj-Drvenik i trajektna linija 632 Sućuraj-Drvenik

"Danas u prijepodnevnim satima u prekidu su bile i trajektne linije Split-Supetar, Vis-Split, Makarska-Sumartin, Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, Sućuraj-Drvenik", rekle je za Hinu Jelena Vulić, voditeljica Jadrolinije u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rovinju je more preplavilo rivu

Do 14 sati mjestimice je pala obilna kiša u Istri, javlja Istramet. Najobilnije količine zabilježile su sljedeće postaje: Mekiši kod Vižinade (32 mm), Žminj (31 mm), Špinovci (30 mm) i Žužići (29 mm). U Pazinu je palo 21 mm, Rovinju 15 mm, Umagu 12 mm, a u Puli i tek Poreču 7 mm. Bujice su uzrokovane velikim količinama kiše, osobito na području Vižinade. Ipak, štete za sada nije bilo. Kišu je pratila i grmljavinska aktivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjači udari juga zabilježeni su u Barbaštini, a postaja Istrameta u Draguzetima izmjerila je 25 m/s ili 90 km/h. U Puli i Krku su udari dostizali 23 m/s (83 km/h), Umagu 22 m/s (79 km/h), a spomenimo i Poreč sa 17 m/s (61 km/h). Rovinjska riva je potopljena, baš kao i ona u Vodicama. Kako piše Riječanin.hr, najgore je zakupcima i vlasnicima lokala zbog štete, no ne prolaze bolji ni oni koji žive tik uz obalu pa su mnogi ispred vrata kuća stavili vreće s pijeskom kako bi spriječili unalaz vode.

Image
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo