podstanarstvo preskupo / Potpredsjednik Vlade Štromar za RTL objašnjava kako doći do novih subvencija za kupnju stanova

Zahvaljujući prošlogodišnjim subvencijama na četiri godine, stan ili kuću kupilo je 2.325 građana

18.2.2018.
18:48
VOYO logo

Zbrajanje računa koje svaki mjesec treba platiti mladoj medicinskoj sestri Ani pokvari nedjeljno posljepodne. Život u unajmljenom zagrebačkom stanu je vrlo skup.

"Računajući stanarinu i režije iznad 3000 kuna. U usporedbi s hrvatskim plaćama to i nije baš pristupačno", kaže nam podstanarka Ana Jakuš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana je htjela aplicirati za prošlogodišnje vladine subvencije stambenih kredita, no nije na vrijeme prikupla dokumentaciju. No, za nju i sve u sličnoj poziciji uskoro bi se mogla stvoriti nova prilika jer ministarstvo graditeljstva planira novi natječaj.

"Ja mislim da ćemo u roku nekoliko tjedana imati prvi draft novog zakona i na vladu, a poslije i na javnu raspravu", kaže Predrag Štromar, ministar graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na web stranicama mlade hrvatske obitelji provodit će vrijeme i u iduće tri godine tragajući za svojim nekretninama za koje će iskoristiti subvencije. Međutim, neke promjene će se ipak dogoditi, prvenstveno u tome što će se različito subvencionirati nekretnine kupljene u razvijenim mjestima i one koje se kupuju u manje razvijenim mjestima. 

Vlada subvencijama želi zaustaviti iseljavanje iz ruralnih područja, a tome prošlogodišnji natječaj nije doprinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2325 subvencija odobrenih u 2017. čak dvije trećine se odnose na nekretnine u najrazvijenijim gradovima i općinama. Samo 0,3% ide na gradove u nerazvijenim djelovima zemlje.

Prema prvoj skici novog zakona, umjesto četiri godine, država će dio rate kredita plaćati godinu duže. Za nove subvencije još nisu osigurana sredstva, no Štromar tvrdi kako je dobio pozitivan signal od premijera i ministra financija te bi natječaj za 2018. mogao biti raspisan krajem godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stignemo napraviti i rebalans ili jednostavno u proračunu za iduću godinu osigurati sredstva", dodao je Štromar.  

No, promjena neće biti kada je u pitanju način financiranja nekretnine - i dalje će se za subvenciju morati dizati krediti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji imaju novaca i mogu kupiti nekretninu ili je već imaju mislim da nisu zakinuti jer samim time što imaju već su u boljem položaju", zaključio je Štromar.  

Dakle, oni koji su na primjer prodali obiteljsko zemljište da bi kupili prvu nekretninu jer se nisu se htjeli zadužiti kod banaka, pomoći Vlade ne moraju se nadati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo