TRAŽILI POMOĆ? / Posvojitelje djece iz Konga diljem RH posjećuju socijalni radnici. Oglasilo se ministarstvo

Image
Foto: Shutterstock

Sve su prokomentirali i jedni posvojitelji koji ističu kako su čuli da su svi posvojitelji djece iz Konga dali suglasnost za posjet socijalnih radnika

25.4.2023.
11:53
Shutterstock
VOYO logo

Posvojitelji diljem Hrvatske, koji su posvojili djecu iz Konga, doznaje Telegram, ovih su dana dobili pozive iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u kojem stoji da će ih posjetiti djelatnici Centra za socijalnu skrb. Oni bi se navodno trebali uvjeriti u kakvim uvjetima žive djeca u Hrvatskoj nakon što su posvojena iz Konga.

Potez je to na koje se ministarstvo odlučilo nakon što su neki od Hrvata završili u pritvoru u Zambiji gdje ih se tereti da su pokušali krijumčariti djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni od posvojitelja koji su djecu ranije posvojili, a koji su poziv dobili sada, za Telegram kažu: "Nazvala nas je jedna jako ljubazna gospođa i pitala nas može li poslati djelatnike nadležnog Centra za socijalnu skrb da vide kako naša djeca žive u našim obiteljima. Objasnila nam je da ne moramo pristati na to, no čujem da su svi posvojitelji koji su kontaktirani dali suglasnost".

Image
PRAVOSUDNA INSPEKCIJA /

Slučaj Kongo: Ministarstvo je provelo izvanredan nadzor na našim sudovima oko posvajanja

Image
PRAVOSUDNA INSPEKCIJA /

Slučaj Kongo: Ministarstvo je provelo izvanredan nadzor na našim sudovima oko posvajanja

"Želimo da se svi uvjere da je s našom djecom sve okej i da su one sumnje o nesuglasnosti među brojkama posvajanja i posvojene djece, jednostavno stvar interpretacije podataka. Dokazat će se tako da nadležna tijela u Hrvatskoj imaju sve podatke o našoj djeci i nama jer su, očito, uspjeli doći do nas", dodali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, ministarstvo govori da su obitelji kontaktirane u suradnji s ostalim tijelima i Udrugom u osnivanju International adoption-Hrvatska koja okuplja najveći broj posvojitelja tzv. trećih zemalja tijekom posljednjih 10 godina.

Naime, obitelji posvojene djece su, kažu iz ministarstva, zatražili putem udruge pomoć samog ministarstva jer najnoviji slučaj Kongo otvara mogućnost stigmatizacije njihove djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva pak zaključuju kako se obiteljima pruža savjetodavna i stručna podrška te da nadzor kao takav ne provode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo