SVI PROPUSTI U SLUČAJU MALE NIKOLL / Posvojena djeca i roditelji posvajatelji za Direkt: 'Zakon dopušta biološkim roditeljima da se igraju roditelja, prava im se kasno oduzimaju'

Iz udruge koja godinama prati sudbine nestale i zlostavljane djece kažu previše je slučajeva, premalo radnika

6.4.2021.
22:25
VOYO logo

Svijeće u Novoj Gradiški ispred centra u kojem se zadnje dvije godine analizirao slučaj male Nikol. Jučer ispisan govor mržnje na ulazu, danas je prekriven.

Marija Jugović, v.d. Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, odgovorila je kako je doći na posao, a na zgradi je prijeteći grafit: "Pa evo možete zamisliti, nije bilo nimalo lijepo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put su za Nikoll čuli već nekoliko tjedana nakon njezina rođenja, u rujnu 2018. kad je majka pobjegla od nasilnog supruga u sklonište. U studenom 2018. oboje bioloških roditelja daje suglasnost za smještaj bebe u udomiteljsku obitelj gdje se brzo uklopila.

"Nikoll je bila njima šefica, ona je bila glavna, oni su došli na njen teritorij", rekao je udomitelj Danko Bojić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratili dijete ocu s više od 20 prijava

S tog teritorija je otišla u listopadu 2020. kad biološki roditelji traže povratak Nikoll, socijalna služba procjenjuje da postoji srednja razina rizika i daje zeleno svjetlo u studenom 2020. Za povratak roditeljima, i ocu s više od 20 prijava zbog raznih vrsta nasilja. Povremeni nadzor službe trajao je sve do tragedije.

Nakon ovakvih situacija postoji tri vrste nadzora, upravni, stručni i nadzor komore psihologa. Ovaj prvi upravni nadzor, objavljen je već prošli vikend i na 9 stranice više se faktografski navodi prema bilješkama socijalnih radnika što i kad se dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nisu bila 'samo' tri slučaja /

Ne, nismo vas zaboravili i nikada nećemo! Ova su djeca stravično zlostavljana i ubijena dok su bila pod nadzorom Centara

Image
Nisu bila 'samo' tri slučaja /

Ne, nismo vas zaboravili i nikada nećemo! Ova su djeca stravično zlostavljana i ubijena dok su bila pod nadzorom Centara

 A ova druga dva nadzora vodi Komora socijalnih radnika i Komora psihologa i mogla bi biti gotova početkom idućeg tjedna i tada bi mogli doznati odgovor na pitanje je li bilo propusta?

Nakon pregleda je povratila

Ali ono što je već sad vidljivo iz tog upravnog nadzora da je baka u ožujku ove godine upozorila da je majka gruba. A prošli tjedan majka i Nikoll bili su na razgovoru u centru, samo dan prije kobnih ozljeda. Djevojčica je bila povučena, stidljiva, a nakon pregleda je povratila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ja bih reagirao na način da bi je sigurno uputio da mora otići liječniku, to bi sigurno rekao", kazao je predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš na pitanje bi li odmah reagirao da je, kao socijalni radnik, znao da je povratila nakon pregleda. 

Romska organizacija mladih sada traži socijalne službe u romskim naseljima, i veću prisutnost policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da Romi zanemaruju djecu, da rade djecu da bi dobili doplatak, iako smo svjesni da i taj problem postoji, to ne predstavlja većinu iz romske zajednice. Kad pričamo o tome da je ta djevojčica romska, onda možemo pričati o tome da li se dogodio propust baš zato što je romska i da se baš zato dogodilo sporo reagiranje", kazao je Siniša Senad Musić iz Romska organizacija mladih Hrvatske. 

"Daje se prednost biološkim roditeljima"

Dijana Radovniković je posvojeno dijete. Kaže da je nije iznenadio tragični epilog iz Nove Gradiške. Smatra da sustav previše preferira biološke roditelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Daje se prednost biološkim roditeljima konstantno iako to nije u djetetovu najboljem interesu vrlo često. Mislim da se roditeljska prava jako kasno oduzimaju, kad je to već četvrti pet šesti put ili kad dođe do tragedije", kazala je Dijana Radovniković koja je posvojena kao dijete. 

A i RTL-ov reporter Boris Mišević upoznat je iz prve ruke s procesom posvajanja. Kaže da njihova socijalna radnica nije oklijevala, nakon procjene da postoji rizik kod biološke majke brzo je reagirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer u slučaju našeg sina Aleksandra dogodilo se upravo suprotno, a naš sin je mogao biti i ovo dijete. Zakon ne smije dopuštati biološkim roditeljima da se igraju roditelja. Da, eto, misle da mogu biti roditelji pa eto jednom u šest mjeseci nazovu i pitaju kako je njihovo dijete. Ne smije se dopuštati biološkim roditeljima da misle da mogu biti roditelji pa im socijalni radnici daju dijete pa se dogodi ovo. Zakon treba biti puno restriktivniji", kaže Mišević. 

Previše slučajeva, premalo radnika

Iz udruge koja godinama prati sudbine nestale i zlostavljane djece kažu previše je slučajeva, premalo radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo zaposliti veći broj socijalnih radnika jer ne može jedan stručnjak voditi 200 obitelji, ako je praksa da vodi 30 ili 40 obitelji", kaže Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. 

A u velikoj anketi koju je 2019. RTL-ova Potraga sudjelovalo je dvije trećine svih socijalnih radnika u Hrvatskoj – njih 71 posto navodi da je jedan od glavnih problema što liječnici obiteljske medicine nedovoljno prijavljuju nasilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo