VRIJEDE 360 MILIJUNA KUNA / Posvađani Milanović i Banožić na predstavljanju doniranih helikoptera. RTL-ova ekipa provozala se u jednom od njih

Došli su rastavljeni pa su američki tehničari protekla tri mjeseca proveli na Plesu gdje su ih sastavili i pripremili za let

25.5.2022.
20:30
VOYO logo

Hrvatska je i službeno vlasnica dva moćna vojna helikoptera Black Hawk. Riječ je o donaciji američke vojske, a helikopteri su u Zagreb iz SAD-a stigli u veljači.

Black Hawk spada u kategoriju višenamjenskih transportnih helikoptera s dva motora. Dug 19 metara teži je od 7 i pol tona. Leti maksimalnom brzinom od 360 kilometara na sat, a može doseći visinu do 6 tisuća metara. Može prevoziti 11 osoba uz 2 tehničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimalni domet mu je 511 kilometara. Može letjeti i noću, čak i po lošim vremenskim uvjetima. Uz vojne može obavljati i civilne zadaće kao što su gašenje šumskih požara, hitan medicinski prijevoz, traganje i spašavanje. Vrijedi 180 milijuna kuna. Dakle, dva donirana vrijede 360 milijuna kuna, a druga dva koja nabavljamo moramo i platiti.

Image
donacija sad-a /

FOTO Black Hawk helikopteri stižu u RH. Evo što trebate znati o letjelicama nastalih na iskustvu

Image
donacija sad-a /

FOTO Black Hawk helikopteri stižu u RH. Evo što trebate znati o letjelicama nastalih na iskustvu

Nakon dugo vremena, posvađani predsjednik države i ministar obrane na istom mjestu - bez pozdrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Banožić mrkog lica, na pozdravu predsjednika nije ni zapljeskao. Dok je Milanović sramežljivo zapljeskao Banožiću.

Dva protokola u jednom, a načelnik glavnog stožera na mukama, kome se pridružiti! Dok je predsjednik davao izjavu ministar je letio iznad Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-S ministrom se niste ni pozdravili ni rukovali. "Ne nisam, ne, ministar je potrošio sav kredit kod pristojnih ljudi. Krši zakone, maltretira ljude, terorizira branitelje, ratne heroje, tjera ljude u penziju na kriminalan način. Ono što je najveći problem je to što bi trebao biti predmet istrage", tvrdi predsjednik Republike, Zoran Milanović.

-Kako to da mu niste prvi pružili ruku? "Ja ću zaključiti da je on ušao ovdje i nije pozdravio nikoga. To najbolje govori o njegovoj kulturi i načinu rada. Ovdje je bio pozvan kao gost. Moram izraziti nezadovoljstvo, ovo je bio projekt američke vlade, a on je pokušao izdominirati", kaže ministar obrane Mario Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečana primopredaja dva američka Black Hawka pala je tako u drugi plan. Ovo su moćni helikopteri, vrijedni 53 milijuna dolara i dar su američke vlade!

"Primopredaja helikoptera Back Hawk koju imamo danas predstavlja čvrstu vezu između Hrvatske i SAD-a. Ponosni smo što vas zovemo saveznicima. Kao što je tajnik Blinken nedavno rekao, uvijek čuvamo leđa jedni drugima", rekao je general bojnik David Tabor, zapovjednik Specijalnih snaga za Europu OS SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bila velika mudrost vjerovati u izbor helikoptera koji je provjeren u borbi i pred kojim je još dugi vijek uporabe", objašnjava brigadni general Michael Križa, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Helikopteri su parkirani u hangaru na Plesu, umjesto na Lučkom. Ministarstvo obrane nije uspjelo izgraditi hangare do njihova dolaska, raspisali su novi natječaj za koji se nadaju da će uspjeti završiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj manje vrijednosti, mislim da se ide na odluku o ocjenjivanju sposobnosti ponuđača, mislim da ih se 7 javilo. Drugi je u proceduri objave. Ja očekujem da ćemo ih završiti kako i planiramo, 6 mjeseci otkako se potpiše nabava", objašnjava Banožić.

"To je odgovornost ministra i ministarstva. Natječaj je trebao biti davno konzumiran. On još uvijek Nije ni zaključen, nego je sad poništen. Dakle, to je zaista nemar", poručuje Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se politika razišla, naše ekipe dobile su priliku poletjeti u Black Hawku - ovako izgleda pogled na metropolu iz najvrijednijeg helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo