'Postujemo zensku kvotu, iako je u Vladi samo jedna SDP-ova ministrica'

8.3.2015.
17:40
VOYO logo

"Oni koji Dan zena danas cestitaju tada su se pravili da tog praznika nikad nije bilo", rekao je Milanovic.

Cestitajuci kolegicama, Milanovic je podsjetio da je SDP u prijedlogu izmjena izbornog zakona predvidio odredbu po kojoj ce se diskvalificirati liste za parlamentarne izbore koje ne budu postovale tzv. zensku kvotu, odnosno one bez najmanje 40 posto kandidata podzastupljenog spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke stvari se mogu promijeniti samo silom zakona. To nije teror vecine nad manjinom, nego pritisak dobra protiv necega sto mozda nije zlo, ali je naprosto konzervativno, zastalo u mjestu i ne zeli razgovarati argumentima", rekao je Milanovic.

Istinska ravnopravnost

Istaknuo je da vecinu studenata na svim sveucilistima cine zene, a uvjeren je da ce se ta cinjenica uskoro preliti na polozaj i utjecaj zena u struci, kakav sam zakon ne bi mogao osigurati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako se stjece stvarna ravnopravnost, ne kvotom", ocijenio je Milanovic i obrazlozio kako je zenska kvota u izbornom zakonu samo "premoscivanje" do trenutka kada ce se ostvariti takva, istinska ravnopravnost.

Naglasio je da SDP na listama postuje zensku kvotu, ali i priznao kako se ta cinjenica ne vidi u sastavu Vlade, u kojoj je samo jedna ministrica iz SDP-ovih redova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine u ministarstvima

Istice, medutim, kako su stotine zena na polozajima u ministarstvima. "To je esalon koji javnost ne vidi, ali koji valja kao valjak, radi, pritisce i inicira", kazao je Milanovic.

Ponovio je kako se SDP u pitanjima obitelji i reprodukcije zalaze za pravo zene na izbor, ocijenivsi kako je to jedna od stvari na kojima se umjetno pokusavaju izazvati podjele u drustvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da vecina hrvatskih gradana ne dopusta da im se ulazi u intimni prostor i definiraju detalji obiteljskog zivota. "Koliko god nas neki zeljeli isposvadati, govore o drugom, trecem ili cetvrtom domovinskom ratu, u nizu malih sredina u Hrvatskoj, sela ako hocete, nailazim i vidim samo takve normalne male ljude, koji samo hoce normalno zivjeti", rekao je predsjednik SDP-a.

Nekad je ovo bio pozeljan datum

I predsjednica Foruma zena SDP-a Gordana Sobol podsjetila je da "Hrvatska pamti godine kada 8. ozujka nije bio pozeljan datum" te naglasila kako SDP od Dana zena nikada nije bjezao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je rijec o medunarodnom prazniku u spomen mnogih zena koje su se borile, ponekad i ginule za jednake sanse u drustvu.

"Dajte nam jednake sanse, a mi cemo pokazati sto znamo i umijemo", porucila je Sobol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacelnica opcine Jakovlje i potpredsjednica Kluba stranke europskih socijalista u Odboru regija EU Snjezana Buzinec pohvalila se da je tri puta na izborima pobjedivala muske protukandidate te da joj je u trecem mandatu i zamjenica zena.

"Zena u politici ima, samo se moramo same izgurati, jer nas ne bude nitko drugi pogural", porucila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo