Veljko Ostojić za RTL Danas / Poslodavci zadovoljni povećanjem kvota: 'Ovo su sjajne vijesti, to je put za buduću suradnju'

Konačno rješenje problema nije u kvotama i stranim radnicima, već u povećanju plaća

19.6.2019.
18:49
VOYO logo

Vlada je poslušala apele poslodavaca te na sjednici u srijedu povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku 2019. godinu, povećavši za dvije tisuće radnika kvotu za turizam i ugostiteljstvo te za tisuću radnika za građevinarstvo. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u budućnosti je najavio i potpuno ukidanje kvota.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić apel vladajućima poslao je još u nedjelju. Danas kaže kako su "ovo sjajne vijesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku je najbitnije da se problem riješio i da će poslodavci imati dovoljno radne snage za odrađivanje turističke sezone. Situacija oko kvota pokazala je da ako svi sjednemo zajedno, da se problem može riješiti brzo i efikasno. Mislim da je to put za buduću suradnju. Vjerujem da će ovo što je najavljeno oko izmjene zakona o strancima zaživjeti, da kvota neće biti", rekao je Ostojić za RTL Danas.

Ministar Marko Pavić kazao je da se 75 poslodavaca koji su tražili strane radnike uopće nije oglašavalo na HZZ-u. Ostojiću je to teško komentirati jer, kaže, nema te podatke i ne može ih provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

"Znam da su se sve veće komapnije u turizmu, one 'ozbiljnije', obratile HZZ-u. Ukoliko netko nije, to više pokazuje očekivanje ili neočekivanje tog poslodavca da će mu HZZ pomoći u rješavanju problema", kazao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No konačno rješenje problema nije u kvotama i stranim radnicima, već u povećanju plaća postojećoj radnoj snazi. Poslodavci tvrdi da to trenutno ne mogu.

"Hrvatska udruga turizma je još prošle godine resornim ministarstvima dostavila dokument u kojem mi dijagnosticiramo probleme, analiziramo postojeće stanje i dajemo prijedlog rješenja. To je platforma na kojoj želimo razgovarati. Bitna promjena okvira poslovanja, svjesni smo da plaće moraju značajnije rasti. Članice HUT-a digle su plaće između 15 i 20 posto, znamo da nije dovoljn i da treba još, no mi to ne možemo iz vlastite akumulacije. Apeliramo da se poboljšaju uvjeti i plaće će rasti", zaključio je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo