POSLODAVCI IZ IRSKE STIGLI PO JOŠ HRVATSKIH RADNIKA: / Razgovarali s više stotina kandidata, evo koje struke su najtraženije

Image
Foto: PIXSELL / Ilustracija

Čak 370 kandidata sastalo se oči u oči s poslodavcima ne bi li pronašli novi posao

11.10.2018.
12:45
PIXSELL / Ilustracija
VOYO logo

Više stotina kandidata jučer je u Splitu napravilo veliki korak prema selidbi u Veliku Britaniju ili Irsku. Naime, nakon što su u agenciji za zapošljavanje Action Recruitment iz Irske 'pročešljali' oko pet stotina životopisa kandidata za poslove u turizmu i ugostiteljstvu iz cijele Hrvatske, u srijedu se njih 370 sastalo oči u oči s poslodavcima ne bi li pronašli novi posao, piše Slobodna Dalmacija.

U jednom splitskom hotelu, u kojem su se razgovori vodili, pojavili su se predstavnici najvećih i najuglednijih hotelskih grupacija iz Irske i Ujedinjenog Kraljevstva i čini se da su i oni, ali i potencijalni radnici vrlo zadovoljni ovim susretom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogo je sličnosti između Hrvatske i Irske. Obje se zemlje nalaze uz more i imaju razvijen turizam, stoga je bilo logično ovdje potražiti kadrove koji su nam potrebni. Osim toga, Hrvati su poznati kao vrlo srdačni ljudi, što je u turizmu jako bitno", rekao je za Slobodnu vlasnik agencije Action Recruitment NoelCafferkey.

Hrvati poznati kao marljivi radnici

Otkriva da je u Splitu bilo osmero poslodavaca iz Irske i troje iz Velike Britanije koji imaju više od 500 otvorenih i odmah dostupnih radnih mjesta. "Hrvati su u Irskoj poznati kao jako marljivi i lojalni radnici koji govore dobar engleski, koji su dosta ambiciozni, i zato su vrlo cijenjeni i traženi", objašnjava Cafferkey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jezik, želja za stalnim učenjem novih vještina i snažna volja bili su glavni kriteriji koje su kandidati morali ispuniti. "Ako radnik ima pravi stav prema poslu, može sve. Naravno da je poželjno biti kvalificiran i govoriti dobar engleski, imati iskustva, međutim, tko želi raditi, tko je inteligentan i spreman učiti, on će brzo usvojiti znanja u struci i napredovati", govori vlasnik agencije.

Tvrdi da ako u prvih šest mjeseci prepoznaju radnika kao marljivog i lojalnog, plaće nikad nisu problem, a poslodavci koji su se okupili u Splitu traže praktički sve - od sobarica, konobara i kuhara do menadžera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidata ima svih dobi

NikolaČanić iz Dubrovnika jedan je od onih koji su dobili posao nakon obavljenog razgovora. "Za početak idem na godinu i pol, dvije. Supruga završava studij marketinga i za sada ostaje ovdje. Poslije ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati", kaže ovaj 33-godišnjak.

Menadžer Action Recruitmenta VinkoNinčević kaže da kad poslodavci pronađu kvalitetan kadar, vrlo brzo dolazi do potpisivanja ugovora i odlaska u Irsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kandidata ima svih dobi, kvalifikacija, muškaraca i žena. Pronaći posao u Irskoj mogu i ljudi s pedeset i više godina, naravno, ako žele raditi i napredovati, ako se ne boje posla. Danas će neki obaviti i po dva, tri intervjua za posao. Inače, prosjek nam je da poslodavci s potencijalnim radnicima na susretima ovakve vrste, licem u lice, obave 264 intervjua dnevno", objašnjava Ninčević.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo