Josip Granić za RTL / Posljednjih dana imaju pune ruke posla. Razgovarali smo s HGSS-om kako disciplinirati izletnike

Mnogi se odluče upustiti u avanture planinarenja bez adekvatnog znanja o zaštiti i opasnostima

12.7.2021.
19:16
VOYO logo

Posla je u proteklom danu imala i Hrvatska gorska služba spašavanja. Njezini pripadnici jučer ujutro su na Biševu spasili ženu koja se ozlijedila nakon što joj se ispod nje odronio dio staze.

Unesrećenoj ženi imobilizirali su nogu, a u akciji spašavanja sudjelovalo je čak 20 članova viške i splitske ispostave sa suradnicima. Pripadnici GSS-a iz Makarske poslijepodne su na Biokovu, točnije na planinarskoj stazi Makar-Vošac spasili dehidriranu i neadekvatno opremljenu planinarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posla su ponovno imali navečer, kada je na Omiškoj Dinari bračni par zapeo na nepristupačnom terenu. Prošlo je bez ozljeda, a strani turisti vraćeni su u mjesto gdje ljetuju. 

"Doslovno da su malo duže ostali...vjerojatno smo im spasili život jer su bili bez vode, bez baterije na mobitelu i bez ikakvog osvjetljenja, lutali su u mraku, van planinarske staze, i ostali su u litici u vertikali", poručio je Tomislav Dvoraček, voditelj ispostave HGSS Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Južne plave granice /

HGSS ovaj put hitno odjurio sve do Biševa kako bi spasio unesrećenu ženu

Image
Južne plave granice /

HGSS ovaj put hitno odjurio sve do Biševa kako bi spasio unesrećenu ženu

Najvažnije pitanje koje se postavlja je kako disciplinirati izletnike? 

"Opet nam se dešavaju iste stvari, jednostavno zakon velikih brojeva. Dobro ste procijenili probleme: precijenjivanje vlastitih sposobnosti, podcjenjivanje prirode i neadekvatna opremljenost i pripremljenost", Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi se izletnici popnu previsoko te se zatim ne mogu vratiti. No, to nije jedini faktor.

"Problema je tu puno, to je cijeli jedan niz. Kada donesete prvu lošu odluku i niste je prepoznali, jednostavno idete iz problema u problem. U ove četiri akcije bilo je svega. Što se tiče izbora opreme, moramo imati na umu da kada turisti i građani odu s mora na planinu mogu napraviti veliku visinsku razliku u kratkom periodu. Idete s nule na 1000 metara i to su velike razlike i mogu biti također velike temperaturne razlike", poručio je Granić i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na gotovo svakom otoku, većem naseljenom, imamo ispostavu HGSS-a".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo