DIRLJIVI OPROŠTAJ / Posljednji pozdrav Kralju popa

Posljednji ispraćaj Michaela Jacksona neki su najavljivali kao spektakl, no to je zapravo bila prilično dirljiva komemoracija, čiji je emocionalni vrhunac dosegnut riječima Jacksonove kćeri.

7.7.2009.
21:00
VOYO logo

LOS ANGELES - Svijet je u utorak rekao svoje posljednje zbogom Kralju popa Michaelu Jacksonu. Na jednom od najvećih posljednjih ispraćaja neke estradne ličnosti, u i oko Staples centra u Los Angelesu okupilo se više desetaka tisuća najvatrenijih obožavatelja pokojnog pjevača.

Premda je lokalna policija strahovala od incidenata, s obzirom da se prema nekim procjenama očekivalo čak 700.000 ljudi, sve je ipak prošlo u najboljem redu, s obzirom da se dobar dio fanova, nakon što nije uspio osvojiti ulaznicu za ulazak u Staples centar, ceremoniju posljednjeg ispraćaja odlučio pratiti u izravnom televizijskom ili internetskom prijenosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku ceremonije, okupljenima se obratio soul veteran Smokey Robinson, koji je pročitao poruke Diane Ross i Nelsona Mandele. Nedugo zatim, u arenu je uvezen zlatni lijes s Michaelovim tijelom, a nakon nekoliko riječi svećenika, počeo je glazbeni dio programa.

Prvo je zapjevala Mariah Carey u duetu s Treyem Lorenzom i to jedan od najstarijih MJ-evih hitova "I'll be There", a zatim su uslijedili i nastupi Queen Latifah, Lionela Richieja, Jennifer Hudson, Johna Mayera, Stevieja Wondera i Ushera, koji se nakon izvedbe "Gone Too Soon" rasplakao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pastor Al Sharpton, poznat kao istaknuti borac za ravnopravnost crnaca, održao je dirljivu propovijed tijekom koje je isticao Jacksonove zasluge za rušenje rasnih barijera, čime je otvorio put i Tigeru Woodsu i Baracku Obami. U jednom se trenutku obratio i Michaelovoj djeci. "S vašim je taticom bilo sve u redu. Ono što nije bilo u redu su stvari s kojima se morao suočavati", rekao je.

Na pozornici Staples centra zatim su Lionel Richie, Jennifer Hudson i članovi Michaelove obitelji zajednički izveli dva njegova hita "We are the World" i "Heal the World", da bi nakon toga uslijedio emocionalni vrhunac posljednjeg ispraćaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Michaelova 11-godišnja kći Paris, koja je s dvojicom braće na ovoj ceremoniji prvi put viđena u javnosti otkrivena lica, okupljenima se obratila jedva susprežući suze. "Cijeloga mog života, Tatica je bio najbolji otac kojeg sam mogla zamisliti. Samo sam htjela reći da ga toliko volim", rekla je gotovo se onesvijestivši.

Na svečanoj komemoraciji, osim već navedenih pjevača, bilo je još nekoliko zvijezda, uključujući i Brooke Shields, Kobea Bryanta i  Magica Johnsona. Došli su i poznati pastor Jesse Jackson te djeca Martina Luthera Kinga. Neki Michaelovi prijatelji nisu smogli snage pojaviti se u Staples centru, kao primjerice Elizabeth Taylor, koja je izjavila da Michaela previše voli da bi bila u stanju podijeliti svoju tugu s milijunima drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije ovog javnog ispraćaja, održan je i privatni obiteljski ispraćaj na groblju u Hollywood Hillsu. Premda bi ga obitelj htjela pokopati u Neverlandu, to neće biti moguće zbog kalifornijskih zakona, koji pokapanje dopuštaju isključivo na grobljima.

U videoprilogu pogledajte najdirljivije trenutke posljednjeg ispraćaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo