"POSLIJE GLASANJA NEMA KAJANJA": / Neki koji su podržali Reinera već požalili

Image
Foto: Pixsell, Patrik Maček

Inicijativa novog predsjednika Sabora da se ime parlamenta promijeni u Hrvatski DRŽAVNI sabor naišla je na oštru kritiku.

29.12.2015.
9:36
Pixsell, Patrik Maček
VOYO logo

Nakon što je na konstituirajućoj sjednici Sabora kandidat Domoljubne koalicije i Mosta Željko Reiner izabran s 88 glasova zastupnika, 62 suzdržana i jedan glas protiv, u svom nastupnom govoru iznio je prijedlog koji je sve iznenadio.

Image
S 88 GLASOVA: /

Željko Reiner izabran za predsjednika Sabora

Image
S 88 GLASOVA: /

Željko Reiner izabran za predsjednika Sabora

Govorio je o zajedništvu, kazao je da ideologija ne smije izazivati podjele, no najavio je inicijativu da se ime hrvatskoga parlamenta promijeni u Hrvatski državni sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporan prijedlog

Sabor je već nosio ime Državni sabor, u vrijeme Franje Tuđmana, no, što je puno spornije, u vrijeme NDH.

Reiner svoj prijedlog nije najavio koalicijskim partnerima, pa je Božo Petrov rekao poslije sjednice da je prvi put čuo za takav prijedlog. Prijedlog je toliko sporan da su, kako tvrdi HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh, neki koji su glasali za Reinera već požalili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelj državnosti je ZAVNOH, a ne ustaški državni sabor

Problem s nazivom Hrvatski državni sabor su prilično mračne konotacije. Najviše zakonodavno tijelo takav naziv nosilo je tijekom ustaške NDH, kada uopće nije izborno nego su zastupnici dekretom imenovani u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvorišne osnove Ustava (bez obzira na sve promjene, ta stavka je ostala ista, od prvog tzv. "božićnog" ustava do danas), jasno navode kako taj hrvatski državni sabor nema nikakve veze s Republikom Hrvatskom, odnosno kako je tadašnji ZAVNOH "nositelj hrvatske državnosti".

HDZ je Saboru promijenio ime i 1997. a i tada je bilo mnogo protivnika, kako zbog povezivanja s NDH, tako i zbog troškova ( promjena pločica, svih memoranduma... ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime koje je naš parlament imao veliku većinu svoje povijesti, Saboru je vraćeno ustavnim promjenama 2001.

U svakom slučaju, obzirom da bi za promjenu imena Hrvatskog Sabora trebalo mijenjati Ustav, tj, potrebna je dvotrećinska većina, teško da će Reiner uspjeti u naumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo