tjedni pregled / Poslali smo duhove prošlosti u mjesto bez povratka, a nakon ovog tjedna isto bismo učinili s nekim 'duhovima sadašnjosti'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/Zeljko Lukunic/PIXSELL

Od uvođenja nove riječi u hrvatskom rječniku (samouhljeb) do deportacije duhova prošlosti zbog kojih mladi sve više bježe, donosimo pregled ovotjednih događaja

18.11.2017.
10:00
Dalibor Urukalovic/Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Pronaći najzanimljivije događaje koji su obilježili ovaj tjedan bilo je jednostavno kao što je Mladen Jozinović pronašao način kako dodatno zaraditi. Dakle, stvarno jednostavno.

No, da uvod ne bi odmah dao naslutiti kako će se događaji vrtjeti prvenstveno oko Apsurdistana i njegovih glavnih aktera, započnimo s ljepšim temama u ovotjednom pregledu događaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Informatika, simbol mogućeg pomaka u obrazovanju?

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak skupa je s premijerom Andrejem Plenkovićem najavila uvođenje obavezne informatike koja bi se trebala izvoditi u 5. i 6. razredima od sljedeće godine. Da napokon krećemo prema nekim, iako zasada sitnim promjenama dokazuje da su se napokon napravile analize stanja po školama i prema potrebama je odlučeno koje su prioritetne pa se napokon dodjeljuje oprema prvi put nakon 10 godina. 

Prvi val trebao bi opremiti škole do kraja godine. Rebalansom proračuna za ovu godinu osigurano je 10,9 milijuna kuna koje će opremiti oko 200 škola diljem Hrvatske, a konkretnije to znači otprilike 60.000 kuna po školi. Zapamtite taj podatak kada sljedeći put vidite školski strop kako se urušava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se čini kako se napokon uzimaju u obzir katastrofalna stanja škola i učionica (prisjetimo se situacije iz Čazme gdje učenici strahuju za svoj život u istovremenom iščekivanju računala za satove informatike), ministrica Divjak smatra da takve stvari trebaju rješavati osnivači škole, a da će se država moći uključiti tek kad nastane krizna situacija. 

Dok pokušavamo dokučiti postoji li univerzalno objašnjenje za "krizu" s obzirom na to da svatko nudi svoju definiciju i prema njoj tako i postupa, valja istaknuti kako su mnoge ovog tjedna iznenadile pozitivne recenzije za informatiku od Velike Britanije, Estonije i Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurikulum informatike prošao je tri razine poboljšavanja kroz stručnu i javnu raspravu te međunarodnu recenziju, a domene novog kurikuluma obuhvaćajuInformacije i digitalnu tehnologiju, Računalno razmišljanje i programiranje, Digitalnu pismenost i komunikaciju te e-Društvo. U njemu je naglasak na ishodu učenja, kao što su pronalaženje rješenja, kreativnost, rješavanje problema i algoritamsko te računalno razmišljanje. Britanska recenzija objašnjava da je hrvatski kurikulum bolji od engleskog jer su ishodi učenja i sadržaji širi te dobro uravnotežuju znanja i vještine.

Nadalje, to su domene koje su u drugim dijelovima svijeta već pod normalno stoga je ovo još jedna od stvari koja debelo kasni, ali koja je napokon započela. "Hrvatska ukorak s vremenom" bila je obična floskula, realno gledajući. Hrvatski gimnazijalci zasad još uvijek uče informatiku po zastarjelom programu iz 1993. godine! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je pomak vidljiv u razvoju kurikuluma, do poboljšanja uvjeta u školama u Hrvatskoj još će trebati, čini se, čekati. Ministrica Divjak sama je kazala kako je uvođenje informatike zasigurno pogled u budućnost, ali simboličan. Da građani nisu dignuli svoj glas za kvalitetno i moderno obrazovanje, pitanje je gdje bismo sada bili.

VEZANO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, bolje budućnosti nema dok politika na prvo mjesto ne stavi građane, umjesto vlastitih interesa.

2. Čistka vozača i Svetimira Marića u ZET-u

Sa ZET-om nikad dosadno! Prije nekoliko dana odjeknula je vijest da je na temelju interne revizije podružnice Zagrebačkog holdinga otkriveno da su brojni ZET-ovi vozači radili za privatne prijevoznike i vozili autobuse i kamione u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu u vrijeme bolovanja, godišnjih odmora i slobodnih dana zbog dobrovoljnog davanja krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači su, njih čak 90, uhvaćeni preko elektroničkih kartica s čipom koje moraju imati, a preko koje se vidi gdje su bili i kako su vozili. Svima prijeti otkaz. 

Glasnogovornik Jurić potvrdio je zloporabu institucije bolovanja, ali vozači tvrde da ih poslodavac nije educirao o funkcioniranju osobnih digitalnih tahografa pa da tako nisu niti znali da krše zakon. Nadalje, svi tvrde kako su lošeg imovinskog stanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači kojima su uručeni otkazi putem odvjetnika uložili su žalbe koje su prvotno odbijene, pa su stoga odlučili preko odvjetničkog društva Lozo&Partneri, koje zastupa Sindikat prometnih vozača i radnika Zet - Zagreb, najveći sindikat unutar Zagrebačkog holdinga, pokrenuti tužbe protiv poslodavca. 

S obzirom na to da je podružnica pokrenula internu reviziju zbog brojnih bolovanja pa su tako otkrili istinu, pitamo se što bi bilo da su se ZET-ovi vozači malo bolje organizirali i bolje kombinirali bolovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad je poznato kako su petero vozača dobili izvanredni otkaz, a brojka će, ne sumnjamo, još rasti. U sindikatu vozača kažu kako su prekršili zakon, ali su jednako tako istaknuli da smatraju kako su vozači potplaćeni i prisiljeni raditi dva posla

Istraga traje, a ZET je najavio detaljnu obavijest sljedećeg tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U duhu tog slučaja ovog tjedna, zasjao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, optužen za sukob interesa zbog mogućeg utjecaja na zapošljavanje Svetimira Marića, brata ministra državne imovine Gorana Marića, koji je zaposlen u Zagrebačkom holdingu, podružnici ZET. 

Povjerenstvo smatra da je Bandić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je 3. ožujka ove godine prilikom javnog obraćanja medijima dao izjavu koja sadržajno predstavlja uputu Upravi Zagrebačkog holdinga da zaposli Svetimira Marića, iako kao zastupnik Grada Zagreba u Skupštini toga trgovačkog društva, nije ovlašten odlučivati o zapošljavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je poručio neka Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa radi svoj posao, istaknuvši kako "zna koje su njegove ovlasti i da se sukladno tim ovlastima i ponaša".  

Ako se ne varamo, to je već peti postupak zbog mogućeg sukoba interesa u Bandićevoj knjižici. Tako je povjerenstvo odlučilo kako neće pokrenuti postupak protiv Bandića vezano uz plan izgradnje crkve u parku na Savici - smatrali su da gradonačelnik svojim medijskim istupima nije utjecao na odluku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje je poništilo lokacijsku dozvolu, niti je dokazano koji bi osobni interes ili interes neke druge povezane osobe izgradnjom te crkve Bandić ostvario. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi nepokrenuti postupak tiče se dodjele nagrada Grada Zagreba književnici Milani Vuković Runjić i nagrade "Zagrepčanka godine" za 2016. atletičarki Sandri Perković za što se dobiva i novčana nagrada, a koja je pak otišla članicama njegove političke stranke "BM 365". Treći se doticao preimenovanja besplatne wi-fi mreže tijekom predizborne kampanje iz "Grad Zagreb" u "365 dana s vama" te je također odlučeno da nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa vezano uz odluku o smanjenju broja odvoza smeća i pozivom na njegovo recikliranje koristio položaj gradonačelnika kao i upitni stupiči duž zagrebačkih ulica koji su iste postavljali na temelju osobnog poznanstva s Bandićem, a ne putem javnog natječaja. 

I posljednji upitni sukob doticao se odluke da se u Petrinji dodijele besplatni udžbenici učenicima kao i činjenicu da je u predizborno vrijeme dodijelio 250 ugovora o zapošljavanju radnika Čistoće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključno, o Bandićevim slučajevima moglo bi se pisati i do sljedećeg tjednog pregleda.

3. "Samouhljeb" = uhljebljivanje samoga sebe

U zlatnoj sredini ovotjednog pregleda je Mladen Jozinović, direktor koji nas je sve nagnao da odemo na pregled mozga jer se čovjek zapita kako nikome nije palo na pamet potpisati ugovor sa samim sobom pa si isplatiti ukupno 1,37 milijuna kuna bonusa i naknada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jozinović, direktor javnog podravskog odlagališta otpada Piškornica je očito znao što planira s tim novcem pa je u srpnju ove godine kupio luksuzni stan u centru Vinkovaca, tik uz rijeku Bosut. Cijena penthousea jest 944.000 kuna, a ako uračunamo i kupljenu garažu, cijena dostiže milijun kuna. I ostaje još nešto "sitno" za kavu na Cvjetnom ili Stradunu. 

Koprivničko-križevački župan i predsjednik skupštine društva Piškornica Darko Koren održao je konferenciju za medije i "odgovorno tvrdio kako štete nema, kako za društvo tako ni za županiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, njih ništa nitko nije ionako pitao. 

A na upit županu imaju li kumski odnosi s Jozinovićem kakve veze, rekao je da ne jer ima - petnaest kumova. Nadamo se da ova tema neće biti lajtmotiv budućih 15 pregleda tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o ovome ne treba podsjećati, subota je.

4. Po(d)vučena crta na Veleučilištu VERN' 

"To je bio performans, šmrkala sam dječji puder". Iz neke duboke nade da će ova situacija "trgnuti" sada bivšu studenticu Veleučilišta VERN' i da će razmisliti o kvaliteti svoje punoljetnosti i kakva može biti, nećemo komentirati ovo opravdanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je utvrdilo da je snimka autentična te da je studentica prekršila pravila iako tvrdi kako to nije činila. Podsjetit ćemo na neugodnu statistiku kako je Hrvatska, prema konzumiranju narkotika, iznad europskog prosjeka, a mladi najviše posežu za marihuanom i novim drogama. 

Kako su službeno potvrdili 17. studenog s Veleučilišta VERN', studentica je njihova te je odmah pri saslušanju izbačena.

VIŠE O OVOM SLUČAJU:

5. Putnici bez prtljage - duhovi prošlosti poslani autobusom van Hrvatske

S jednosmjernom kartom u nepoznatom smjeru iz Hrvatske su deportirani duhovi prošlosti. Cilj akcije kreativaca koji su je i osmislili bio je prisjetiti se svih mladih koji svaki dan odlaze iz Hrvatske upravo zbog stalnog vraćanja, pogotovo u saborskim redovima, u prošlost

"A šta da radiiiim, kad odu prijatelji moji", sviralo se i pjevalo na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru pred sami polazak putnika bez osobne iskaznice i prtljage. 

"Šaljemo u tom autobusu duhove prošlosti, dakle prošlih ideologija, sve ono zbog čega i ti mladi upravo odlaze", objasnio je organizator akcije "Odljev duhova prošlosti" Damir Ciglar

U redovima autobusa tako su se našli Ante Pavelić, a u sjedalu do njega - prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman za čiji je odlazak glasalo tri tisuće ljudi. S kartom bez povratka ondje su sjedili i Josip Broz Tito, Ivica Račan, Gojko Šušak, Alojzije Stepinac i mnogi drugi.

Ovom akcijom žele se zadržati mladi, sposobni ljudi, a izbaciti sve čije vrijeme je odavno prošlo. Da je moguće, našli bismo mjesto i za one čije vrijeme još traje, a koji ga oduzimaju drugima na različite načine.  

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo