'Poslovali smo s gubitcima' / Poskupio smještaj u splitskom Domu za starije: Ravnatelj otkrio razloge

Image
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

'Naš dom nije povećavao cijenu svojih usluga od 2018. godine i bili smo jeftiniji od cijena usluga u takvim domovima u drugim dijelovima Hrvatske', rekao je Ivan Škaričić

4.5.2023.
19:16
Ivo Cagalj/Pixsell
VOYO logo

Smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe Split poskupio je između 20 i 30 posto nakon porasta cijena usluga koje se pružaju korisnicima i radi usklađivanja s cijenama koje su u takvim domovima u drugim dijelovima Hrvatske, izjavio je u četvrtak ravnatelj tog doma Ivan Škaričić.

Osnivač Doma za starije i nemoćne Split je Splitsko-dalmatinska županija, a poskupljenja od 1. svibnja u prosjeku su 100 eura na mjesec. Među ostalim, u jednokrevetnoj sobi u Vukovarskoj ulici prvi stupanj korisnika sada plaća 472 eura na mjesec, a najteži, četvrti stupanj korisnika (dementni) 584 eura u dvokrevetnoj sobi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš dom nije povećavao cijenu svojih usluga od 2018. godine i bili smo jeftiniji od cijena usluga u takvim domovima u drugim dijelovima Hrvatske te smo ovim poskupljenjem uskladili svoj cjenik s cijenama domova za stare i nemoćne u drugim dijelovima Hrvatske", rekao je Škaričić za Hinu.

Poslovali s gubitcima

Istaknuo je kako oni dosad nisu naplaćivali hladnjak u sobi, klimu niti prijevoz korisnika u bolnicu. Kako je rekao, nisu povećavana ni primanja zaposlenika u Domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog nižih cijena nego u domovima u drugim dijelovima Hrvatske, mi smo poslovali s gubitcima čije podmirivanje nam je pomagala Splitsko-dalmatinska županija kao osnivač našeg doma", rekao je Škaričić.

Podsjetio je kako se na tri mjesta, na Zenti i u Vukovarskoj ulici u Splitu te u Starom Gradu na Hvaru, uslugama Doma za starije  i nemoćne trenutačno koristi 699 osoba, od kojih je 600 zahvaćeno pokupljenima, a ostalih 99 koje su u sustavu socijalne skrbi nisu zahvaćene novim cjenikom koji je stupio na snagu 1. svibnja na temelju odluke Upravnog vijeća prošlog petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da odluku o poskupljenju nije donijela splitsko-dalmatinska Županijska skupština, nego je promjenom statuta omogućeno da tu odluku donese Upravno vijeće.

"Sve to je obavljeno u skladu sa zakonom", ustvrdio je Škaričić i dodao kako ne očekuje izražavanje nezadovoljstva korisnika Doma zbog povećanja cijena jer za to, kako je rekao, nema razloga budući da su sada cijene u tom domu podjednake onima u drugim takvim domovima u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struktura doma

Na upit kakva je struktura korisnika Doma za starije i nemoćne Split, Škaričić je odgovorio da u njemu boravi 101 dementna osoba "u pokretu", a one su najzahtjevniji korisnici jer je o njima nužna briga 24 sata na dan. Dodao je kako u Domu na tri mjesta boravi i 240 nepokretnih osoba o kojima je skrb također zahtjevna, a ostali su izvan kategorije "težih korisnika".

Kako se doznaje u stručnim službama Splitsko-dalmatinske županije, trenutačno je oko 500 osoba na popisu čekanja za boravak u Domu za starije i nemoćne osobe na ta tri mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stručnim službama su rekli kako je poskupljenje u Domu za starije i nemoćne osobe Split bilo nužno zbog njegova opstanka jer su porasle cijene usluga.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo