POSKUPIO ODVOZ SMEĆA PA JE SVEJEDNO JESTE LI SAMAC ILI U BROJNOJ OBITELJI: / Obrtnici bijesni jer će otpad morati plaćati isto kao shopping centri

Image
Foto: Vijesti.hr

Po novom, u istoj su se kategoriji našli i iznajmljivači apartmana s dvije sobe i hoteli s njih 200

29.10.2019.
19:56
Vijesti.hr
VOYO logo

Odvoz otpada je već prije drastično poskupio u Primorsko-goranskoj županiji, a kako bi se spriječio novi udar na građane, udružili su se komunalci cijele županije, pišu Vijesti.hr. Naime, nova Vladina Uredba o gospodarenju otpadom mogla bi donijeti nove probleme - neki će imati poskupljenje veće od tisuću posto! To je zapravo razlog ujedinjenja komunalaca koji traže ustavnu ocjenu nove uredbe.

Stvorio se niz nelogičnosti kada je u pitanju cijena odvoza otpada pa će tako mali obrtnici i veliki trgovački centri plaćati isto i to 606 kuna! Sezonski kafić u Crikvenici vodi Siniša Čakarević čiji će kafić biti u istoj kategoriji kao i benzinska pumpa kada se počne primjenjivati nova uredba o otpadu, što znači da će fiksni dio računa i za kafić i za crpku biti isti. I tako dok će Siniši cijena odvoza rasti, njima će padati. Siniša je za RTL komentirao da je nekada plaćao 158 kuna za odvoz, a s novom uredbom iznos će se popeti na 240 što smatra nezgodnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVI RADE PO PRINCIPU 'SNAĐI SE DRUŽE', A GRAĐANIMA PRIJETE PAPRENE KAZNE: /

'Nažalost, imamo problem, a država ga potiče...'

Image
SVI RADE PO PRINCIPU 'SNAĐI SE DRUŽE', A GRAĐANIMA PRIJETE PAPRENE KAZNE: /

'Nažalost, imamo problem, a država ga potiče...'

Ista cijena odvoza otpada i za male i za velike

Kada je po srijedi plaćanje fiksnog dijela usluge, u Crikvenici ističu nove nelogičnosti kojih ima jako puno. Tako će primjerice objekt brze hrane površine 30-ak četvornih metara plaćati isti iznos kao veliki trgovački centar.

Image

"Šoping centru pada s 9.700 kuna na 606 kuna fiksne naknade mjesečno, a fast food koji radi sezonski i to u puno manje kvadrata plaćat će istu cijenu od 606 kuna, a plaćao je dosad 53 kune", navodi za RTL Lovorko Gržac, direktor Komunalnog društva Eko-Murvica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da će cijena odvoza biti 11 puta viša. Što se tiče kućanstava, komunalci kažu da više nije važna ni kvadratura stambenog prostora ni broj ukućana. U praksi to bi značilo da će fiksni dio odvoza otpada jednako plaćati i samac koji živi u stanu od 40 kvadrata i peteročlana obitelj koja živi u dvostruko većem stanu. Po novom, u istoj su se kategoriji našli i iznajmljivači apartmana s dvije sobe i hoteli s njih 200. To je jako iznenadilo građane Crikvenice.

'Uredba je korak unatrag'

"Ako se budemo slijepo držali uredbe i onoga što ona propisuje, jedna pravna osoba koja iznajmljuje jedan apartman s jednim ležajem plaća isti fiksni dio kao i hotel s 'x' ležajeva", pojašnjava Gržac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 11 komunalaca iz Primorsko-goranske županije kažu da je ova Vladina uredba zapravo korak unatrag. Drže da je uredba u koliziji s važećim zakonskim stavkama i zato su tražili ocjenu njezine ustavnosti. Korisnike smiruju tako što obećaju da uredbu ne misle provoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo