POREZNA UPRAVA I HZZO UPUTILI APEL GRAĐANIMA DA NE DOLAZE K NJIMA: / 'Možete nas nazvati ili koristite internet'

Image

U svom priopćenju Porezna navodi da je cilj ovakve odluke preventivno postupanje i zaštita zdravlja građana

13.3.2020.
12:35
VOYO logo

Osim bolnica, HZZO-a i drugih ustanova, sada je i Porezna uprava građane zamolila da ne dolaze u njihove prostorije. U svom priopćenju Porezna navodi da je cilj ovakve odluke preventivno postupanje i zaštita zdravlja građana.

Podsjećaju poduzetnike da za podnošenje svih poreznih prijava, izdavanje poreznih potvrda, promjena na PK karticama svojih zaposlenika, zahtjeva za preknjiženjima, zahtjeva za upravnim ugovorom i ostalim zahtjevima koriste usluge ePorezne. Za potrebe dobivanja odgovora ili otklanjanja određenih nejasnoća poduzetnici se upućuju na komunikaciju korištenjem servisa "Pišite nam" dostupnim na internetskoj stranici Porezne uprave. U slučaju potrebe za izravnim kontaktom sa službenikom Porezne uprave poduzetnici se upućuju na korištenje telefonskih brojeva objavljenih na internetskoj stranici Porezne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U ISTRI ZATVARAJU ŠKOLE, U CIJELOJ ZEMLJI OTKAZUJU SE DOGAĐAJI S VIŠE OD 100 LJUDI; /

Putnike s trajekta prebacili u splitsku karantenu

Image
U ISTRI ZATVARAJU ŠKOLE, U CIJELOJ ZEMLJI OTKAZUJU SE DOGAĐAJI S VIŠE OD 100 LJUDI; /

Putnike s trajekta prebacili u splitsku karantenu

'Koristite sustav eGrađani'

Porezna uprava upućuje građane da za svoje potrebe mogu podnositi razne obrasce i zahtjeve putem sustava ePorezna kojem se može pristupiti putem sustava eGrađana. Preporučuje se građanima da svaki zahtjev za promjenom na PK kartici traže putem svojeg poslodavca ili iznimno korištenjem sustava ePorezna.

Image

01.12.2011., Koprivnica - Ulaz u zgradu u kojoj je koprivnicka ispostava Porezne uprave. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Za potrebe dobivanja odgovora ili otklanjanja nejasnoća građani mogu komunicirati s Poreznom upravom korištenjem servisa "Pišite nam" dostupnim na službenom stranicama Porezne uprave) ili pozivom na brojeve Pozivnog centra Porezne uprave (0800-10-01 za pozivatelje mobilne mreže i fiksne linije). Porezna uprava osigurat će nesmetanu komunikaciju svim navedenim kanalima kako bi poduzetnici i građani ostvarivali svoja prava i ispunili obveze bez potrebe izravnog dolaska u prostorije Porezne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodjela i određivanje Osobnog identifikacijskog broja (OIB-a) stranim osobama

Osobni identifikacijski broj (u daljnjem tekstu OIB) određuje se i dodjeljuje stranim osobama u ispostavama Porezne uprave kada je nastao povod za praćenje. Povod za praćenje može nastati iz razloga: nastanka obveze ispunjenja poreznih obveza, stjecanja imovine na području Republike Hrvatske, upis u neku od službenih evidencija ili iz drugih razloga kada to zahtijeva strana osoba.

Image

Na internetskoj stranici Porezne uprave objavljen je obrazac Zahtjev za određivanjem i dodjeljivanjem OIB-a. Za potrebe dodjele OIB-a strana osoba uz ispunjeni zahtjev obvezno podnosi važeće isprave kojima potvrđuje podatke navedene u Zahtjevu, kojima se osobito smatra europska osobna iskaznica ili identifikacijski dokument iz države državljanstva uz dokaz o pripadajućem državljanstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeni Zahtjev i važeće isprave - kao scan dokumenta, za potrebe određivanja i dodjeljivanja OIB-a, strana osoba podnosi na mail: OIB@poreznauprava.hr. U mailu strana osoba navodi podatke za komunikaciju - broj telefona i mail-a te ispostavu Porezne uprave koja joj je mjesno najbliža. Na temelju tako dobivenih podataka službenik Porezne uprave pozvat će stranu osobu s naznakom vremena kada može u ispostavi Porezne uprave uz predočenje dostavljenih dokumenata mailom preuzeti Potvrdu o OIB-u.

Iznimno, službenik Porezne uprave dostavit će na mail podatak o OIB-u te će se naknadno dostaviti i Potvrda o OIB-u. Postupak određivanja i dodjeljivanja OIB-a stranim osobama, Porezna uprava provodit će prioritetno unutar roka od 8 dana. Na opisani način Poreznoj upravi je u cilju provesti mjere radi zaštite građana te smanjenja čekanja u ispostavama Porezne uprave, poručili su iz Porezne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I HZZO moli osiguranike da odgode dolazak u njihove prostorije

Zbog aktualne epidemiološke situacije s koronavirusom Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pozivao je osigurane osobe, naročito one starije dobi, da privremeno odgode svoj dolazak u službene prostorije HZZO-a kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj, a i radnike HZZO-a.

"Molimo osigurane osobe, kojima je neophodan dolazak u HZZO radi reguliranja određenih prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja da se obrate telefonski u regionalne urede, područne službe i ispostave HZZO-a prema mjestu prebivališta ili na mail ppp@hzzo.hr gdje će dobiti upute na koji način da dostave potrebnu dokumentaciju kao i odgovore na sva pitanja", izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo