POREZNA TIRANIJA U HRVATSKOJ: / Izvrsni studenti odbijaju stipendije da im roditelji ne ostanu bez poreznih olakšica

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Marko Prpić

U hrvatskom poreznom 'raju' sve je moguće, pa i to da studenti odbijaju studentske nagrade i stipendije ako njihov iznos premaši 15.

14.8.2017.
18:02
PIXSELL / ilustracija, Marko Prpić
VOYO logo

Iako se posljednjih godina povećava broj stipendija za studente, istodobno mnogi roditelji zbog stipendija ili bilo koje druge zarade studenta koja je u godinu dana premašila iznos od 15.000 kuna određen za uzdržavanog člana obitelji gube pravo na olakšicu na dohodak, piše Večernji list.

Image
DRŽAVA KAŽNJAVA IZVRSNE I MARLJIVE STUDENTE: /

'Zbog svega toga ja svom djetetu neću dopustiti da ostane u Hrvatskoj'

Image
DRŽAVA KAŽNJAVA IZVRSNE I MARLJIVE STUDENTE: /

'Zbog svega toga ja svom djetetu neću dopustiti da ostane u Hrvatskoj'

Umjesto izvrsnosti potiče se apsurdnost

Majka jedne studentice, koja je trebala boraviti šest mjeseci u Hamburgu na temelju stipendije Erasmus koju joj je odobrila Europska unija, požalila se Večernjem listu da joj se kći vraća u Hrvatsku mjesec dana ranije jer samo tako majka može izbjeći povrat porezne olakšice za kći na plaći za ovu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesečni iznos stipendije koju je njezina kći primala tijekom boravka u Hamburgu bio je 405 eura.

Stvar je u tome što roditelji, na koje su prijavljeni uzdržavani članovi obitelji, gube pravo na poreznu olakšicu ako godišnji prihod uzdržavanog člana pređe iznos od 15.000 kuna. Apsurd je ogroman jer velik broj dobrih studenata ima pravo na stipendije i razne nagrade koje moraju odbijati kako njihovi roditelji ne bi morali državi vratiti porezni odbitak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvrsni student odbio nagradu od 10.000 kuna

O tom apsurdu svjedoči i primjer roditelja iz Šibenika koji su odbili novčanu nagradu Grada Šibenika od 10.000 kuna dodijeljenu njihovom sinu, studnetu Fakulteta elektronike i računarastva, jer bi mu time ovogodišnji prihodi prešli limit od 15.000 kuna.

To se događa već godinama, no sve učestalije jer se broj nagrada i stipendija povećava. Ove je godine čak uvedena i odredba prema kojoj studenti, čiji prihod prelazi 60.000 kuna, moraju prijaviti porez na dohodak. Pravednije bi bilo, ističu porezni stručnjaci, da se studentske nagrade i stipendije izuzmu od limita od 15.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo