Poremećenoj zlostavljačici djece dat će skrbništvo?!

31.8.2010.
11:17
VOYO logo

"Molim vas, pomozite mi da spasim brata od majke! Ne želim da prolazi kroz torture i maltretiranja kroz koja sam punih 29 godina prolazio i sam", zavapio je 29-godišnji Josip Š., mlađi brat Gorana Š.a, 31-godišnjeg gluhonijemog mladića koji boluje od Downova sindroma i o čijem se daljnjem skrbništvu, na prijedlog Centra za socijalnu skrb Sesvete, u Općinskom sudu uskoro treba donijeti odluka.

Josip je, kaže, šokiran, jer su djelatnici Centra za socijalnu skrb iz Sesveta kao buduću skrbnicu njegovog brata predložili njegovu majku 73- godišnju Barbaru Š., već ranije na tri godine zatvora osuđenu zbog njihovog zlostavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada nisam doživio ništa lijepo od svoje biološke majke, a zbog njezinog iživljavanja, zbog kojeg su mi još kao djetetu stradali živci, završio sam na liječenju na Rebru, a kasnije u Kukuljevićevoj, u kojoj se liječim i danas. Ne želim se prisjećati svih užasnih stvari kojima me izlagala, ali dovoljno je reći da sam nekoliko puta pokušao samoubojstvo kako bih prekinuo taj majčin bolesni ritual iživljavanja. Iako ni brat Goran nije bio pošteđen maltretiranja, njegova je jedina sreća što zbog bolesti nije bio svjestan strahota oko sebe", ispričao je Josip za Večernji list.

Tvrdi kako su normalno počeli živjeti tek nakon rastave roditelja. Danas, dodaje, on živi samostalno, no ne može se pomiriti da će majka dobiti skrbništvo nad njegovim bratom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razumijem njezine motive, kao skrbnica bi dobivala određenu svotu novca svaki mjesec, ali ne razumijem kako ju je Centar uopće mogao predložiti Općinskom sudu za skrbnika?", kazao je Josip za Večernjak dodajući da je Sud upoznat s mišljenjem Odbora za sudbena mišljanja Medicinskog fakulteta iz 2001. U njemu stoji kako se skrbništvo dodjeljuje ocu kod kojeg se ne nalaze simptomi psihičkog poremećaja, dok se kod majke nalaze simptomi poremećaja osobnosti uz prepoznatljivu paranoidnost.

Barbara željela govoriti o toj temi. Iz Centra, pak, poručuju da je odluka na Sudu te da se nezadovoljni mogu žaliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski sud u Zagrebu 24. kolovoza 2001. osudio je Barbaru na kaznu zatvora od 5 godina i 3 mjeseca. Na osnovi žalbe u kojoj je, uz ostalo, uvažen zaključak psihijatra dr. Vlade Jukića da je okrivljenica poremećene strukture ličnosti u smislu disocijalnog poremećaja ličnosti, ali da se ne radi o psihičkom bolesniku, kazna je umanjena na 3 godine i 7 mjeseci zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo