PORAZNI PODACI OTKRIVAJU VELIK PROBLEM: / Hrvati koji rade vani šalju kući više novca nego što ga strani investitori ulože u našu zemlju

Image
Foto: Thinkstock

Strani investitori radije biraju zemlje u kojima je pravosudni sustav dobar i učinkovit.

14.6.2018.
19:48
Thinkstock
VOYO logo

Hrvati koji rade u inozemstvu godišnje svojim obiteljima šalju oko dvije milijarde eura. Taj je iznos, piše Novi list, veći od onoga što stranci godišnje ulože u domaće gospodarstvo.

Neučinkovitost pravosuđa odvbija strane investitore

U iznos od oko dvije milijarde eura ili 15,89 milijardi kuna, koliko su Hrvati iz inozemstva poslali ovamo, uključene su i mirovine, radničke doznake, pokloni i pomoć. Za usporedbu, iznos izravnih inozemnih ulaganja bio je 1,84 milijarde eura, prema podacima HNB-a. Takvi rezultati ulaganja nisu zadovoljavajući, no državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antolić kaže da bi strane investicije mogle biti dvostruko ili trostruko veće ako bi vlast uvela mjere koje bi poticale promjene. Osim toga, strani investitori radije biraju zemlje u kojima je pravosudni sustav dobar i učinkovit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naporan rad ne smatramo bitnim za uspjeh, već političke veze

Mladen Fogec iz Udruženja stranih ulagača kaže da je mentalitet glavna zapreka napretku Hrvatske u stranim ulaganjima. Naime, istraživanje Eurostata je pokazalo da Hrvati ne smatraju važnom dobru edukaciju o tome, što je vjerojatno razlog zašto toliko zaostajemo za razvijenim zemljama. Prema tom su istraživanju Hrvati na posljednjem mjestu kada je riječ o odgovoru na pitanje koliko je naporan rad bitan za uspjeh. Na potpuno smo drugoj strani ljestvice kada je riječ o političkim vezama koje su bitne za uspjeh, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo