SAMO 23 ZASTUPNICE? / Poražavajući podaci: u Saboru bi mogao sjediti najmanji broj žena u posljednjih 15 godina

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Sabor su izabrane samo 23 zastupnice - 13 s lista SDP-ove koalicije Hrvatska raste, pet iz Mosta, četiri iz HDZ-ove Domoljubne koalicije, te zastupnica pet nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj

17.11.2015.
13:21
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB – U Hrvatskom bi saboru, pokazuju izborni rezultati, mogao sjediti najmanji broj žena u posljednjih 15 godina, a hoće li tako i biti, znat će se kad se formira nova Vlada, pa dio izabranih zastupnika/ica ode u izvršnu vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sabor su izabrane samo 23 zastupnice - 13 s lista SDP-ove koalicije Hrvatska raste, pet iz Mosta, četiri iz HDZ-ove Domoljubne koalicije, te zastupnica pet nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj.

Samo jedna zastupnica, aktualna HNS-ova ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, uspjela je u Sabor ući zahvaljujući preferencijalnim glasovima. Na listi koalicije Hrvatska raste u II. izbornoj jedinici bila je na neperspektivnom, osmom mjestu, no 8.077 preferencijalnih glasova (10, 8 posto) osiguralo joj je ulazak u zastupničke klupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvije jedinice, IV. (podravsko-slavonska) i XI. ('dijaspora'), nije izabrana ni jedna zastupnica. 

Sobol: nadam se da će Hrvatska raste uspjeti dogovoriti više žena

Podatak o svega 15 posto žena u Saboru je poražavajući, ističe Gordana Sobol (SDP), dugogodišnja predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, koja je u Sabor izabrana po peti put. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je najmanji postotak od 2000. godine, kaže Sobol i podsjeća da je u prvih deset godina hrvatskog parlamentarizma zastupljenost žena bila još manja, svega oko šest posto. Veliki smo iskorak napravili 2000. godine kada su u Sabor ušle 34 zastupnice (16 iz SDP-a, šest iz HDZ-a, po tri iz HSS-a i HSLS-a), napominje Sobol, koja se nada da bi se broj zastupnica, ipak, mogao povećati.

Nadam se da će Hrvatska raste uspjeti dogovoriti buduću Vladu, pa će dio izabranih zastupnika otići u izvršnu vlast, a na njihovo mjesto doći žene, rekla je Sobol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je takav 'proces' moguć potvrđuju brojke iz ranijih godina. Primjerice, na izborima 2003. godine, kad je pobjedio HDZ, u Sabor je izabrano 26 zastupnica, a na koncu saziva, 2007. bilo ih je 33, odnosno 22 posto.

Isto se dogodilo i četiri godine kasnije, u šesti saziv izabrane su 32 zastupnice, a do kraja mandata 2011. broj im je 'narastao' na 39, dakle činile su četvrtinu Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazateljima o zastupljenosti žena nisu zadovoljni ni u udruzi B. a. b. e. koja promiče i štiti ženska ljudska prava.

B.a.b.e.: ovakav rezultat je podbačaj demokracije

"Nedostatak informiranosti i predstavljanje žena kao nedovoljno kompetentnih, zainteresiranih i snažnih za ulogu nositeljica političkih odluka imalo je za posljedicu ovakve skandalozne rezultate", ističe Dijana Ljubanović iz B.a.b.a. Premali broj žena u Saboru, tumači Ljubanović, višeslojan je problem - žene koje se bave politikom koriste iste metode kao i njihovi muške kolege i poslušničkim vođenjem politike ne daju doprinos paritetnoj demokraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio problema Ljubanović vidi u izostavljanju Građanskog odgoja iz školskih programa, činjenici da zbog nedovoljnog broja kvalitetnih vrtića veliki dio odgoja i skrbi pada na majku, podgrijavanju netrpeljivost prema manjinama, ugroženima i marginaliziranima... "Sve su to razlozi koji slabe socijalnu mrežu žena i rezultat je ovakav podbačaj demokracije - premali broj žena u Saboru. Ali, što je još tužnije, premali broj aktivnih, kritički nastrojenih, analitičkih, hrabrih i kreativnih političarki", poručuju B. a. b. e. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo