Popijač kasni s pravilnikom o fondovima

8.2.2010.
11:12
VOYO logo

Ministar gospodarstva Đuro Popijač je do 25. siječnja bio dužan, prema odluci Vlade, donijeti i objaviti pravilnik kojim će se odrediti svi uvjeti za sudjelovanje u projektu osnivanja fondova za gospodarsku suradnju, preko kojih bi država i privatni investitori pomagali tvrtkama u teškoćama.

No, Popijač dva tjedna nakon isteka roka to nije učinio. Čini se da je razlog to što za pravilnik, iako to nije nužno, želi dobiti zeleno svjetlo potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedničkim izdvajanjem novca u fondove gospodarske solidarnosti, u jednakim omjerima, Vlada i privatni ulagači poboljšavat će temeljni kapital poduzeća koja često ne mogu doći do svježeg novca jer ih opterećuje zaduženost u visini ili iznad vrijednosti temeljnog kapitala. Vlada je za tu svrhu odvojila milijardu kuna, a najmanje još toliko trebali bi dati privatni investitori.

Način na koji će se osnivati fondovi, kako će se njima upravljati i kako će se donositi odluke gdje i koliko novca uložiti trebao je odrediti ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, on to nije učinio u zadanom roku, jer se u izradi pravilnika odlučio konzultirati s Ministarstvom financija.

"Svjesni smo toga da su rokovi probijeni, da je rok istekao, ali nastoji se postići što kvalitetniji sadržaj i iz tog razloga traju konzultacije Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija. To je u ovom trenutku u završnoj fazi i u ovom tjednu pravilnik će biti završen", kaže glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki članovi Vlade, ali i HDZ-a otkrivaju da se u izradi pravilnika ne radi samo o konzultacijama, nego i o tome da taj posao pokazuje kakvu će ulogu u Vladi imati Popijač i kakav će biti njegov i Šukerov odnos.

Umjesto da na pravom zadatku koji je bio samo njegovo zaduženje pokaže inicijativu i odlučnost Popijač je, ističe jedan član Predsjedništva HDZ-a, tražio Šukerovo zeleno svjetlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šuker je, naravno, oprezan jer se radi o fondovima u koje će davati novac iz državnog proračuna, pa je logično da se želi osigurati sa svih strana, ali ukoliko pravila budu stroga pa interes za projekt ne bude kakav se očekuje, to će biti odgovornost ministra koji je pravilnik bio dužan donijeti", kaže sugovornik Novog lista.

U Ministarstvu gospodarstva doznaje se da je pravilnik odavno završen, ali da nije objavljen zbog 'sitnih' primjedbi Ministarstva financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001140119006 arti-200912160372006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo