sitna cijena demokracije? / Ponovljeni izbori i plaće za stare, nove i najnovije zastupnike mogli bi nas stajati 230 milijuna kuna

U četvrtak nas čekaju dva moguća scenarija - ili će se konstituirati Sabor ili neće. Koliko će građane Hrvatske stajati ukoliko u četvrtak dobijemo osmi saziv Sabora?

1.12.2015.
22:17
VOYO logo

Ako se konstituira novi Sabor sadašnjim zastupnicima ćemo kao otpremninu idućih šest mjeseci plaćati punu plaću i još pola plaće idućih šest mjeseci.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješću Hravtskog Sabora za bruto plaće zastupnika mjesečno izdvajamo četiri milijuna kuna. Dakle, šest mjeseci otpremnine će nas stajati 24 milijuna i još šest mjeseci pola tog iznosa za kruh i mlijeko - još 12 milijuna. Tako dolazimo do ukupne sume od 36 milijuna kuna godišnje za zastupnike koji to više nisu. 

Image

Istodobno ćemo plaćati i puni iznos za plaće novih saborskih zastupnika, što je godišnje 48 milijuna. To je ukupno na razini godine, trošak demokracije od oko 84 milijuna kuna, i to bez dodataka  za odvojeni život, putovanja, dnevnice, i druge troškove koji inače godišnje iznose još oko 10 milijuna kuna. Ali to je standardni trošak svake izborne godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ako se ne konstituira Sabor i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspiše nove izbore, za plaće starih zastupnika građani će izdvojiti 36 milijuna kuna, kao i za one izabrane prošli mjesec. Na 'najnovije zastupnike' potrošit ćemo 48 milijuna kuna, što je ukupni 120 milijuna kuna. Naravno, ovo su brojke ako se svaki put izaberu novi zastupnici.

Ovoj cifri od 110 milijuna kuna trebamo dodati trošak izbora. Festival demokracije održan 8. listopada građane je koštao 110 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo