RTL POMAŽE DJECI / Pomozimo im! Neki od njih još ne uživaju u majčinu naručju, nisu u svom krevetiću... Inkubator je njihov dom

Image
Foto: RTL Danas

U riječkom KBC-u nedostaje inkubator za nedonoščad koji bi osigurao bolje i kvalitetnije uvjete liječenja i optimalnijeg nadzora životno ugrožene djece

1.12.2020.
9:15
RTL Danas
VOYO logo

Udruga "RTL pomaže djeci" i ove je godine započela kampanju "Budi mi prijatelj".

U riječkom KBC-u nedostaje inkubator za nedonoščad koji bi osigurao bolje i kvalitetnije uvjete liječenja i optimalnijeg nadzora životno ugrožene djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sva visokorizična novorođenčad po porodu mora biti smještena u inkubatore zbog održavanja topline i vlage optimalne za svako pojedinačno prijevremeno rođeno dijete. A osim što je broj inkubatora na Zavodu za intenzivno liječenje i neonatologiju nedostatan, postojeći inkubatori su zastarjeli i nemaju mogućnosti koje imaju inkubatori novije generacije, a što je u konačnici potrebno za optimalan razvoj novorođenčadi.

Image
RTL POMAŽE DJECI /

Tako su maleni, a već se bore za život: Oni nas trebaju! Pokažimo još jednom veliko srce i pomozimo im da dišu

Image
RTL POMAŽE DJECI /

Tako su maleni, a već se bore za život: Oni nas trebaju! Pokažimo još jednom veliko srce i pomozimo im da dišu

Voditelj Odjela intenzivnog liječenja nvorođenčadi KBC Rijeka, prim.mr.sc. Branimir Peter, dr.med. je istaknuo kako skrbe o djeci s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije te sjevernojadranskih otoka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo 14 intenzivnih mjesta. To su mjesta na kojima se može provoditi intenzivna terapija i gdje mogu stati respirator, sve infuzije, monitor... Na tom mjestu može biti inkubator ili topli krevetić. Ovisno o težini djeteta. Skrbimo o ugroženoj novorođenčadi, prijevremeno rođenoj djeci, djeci vrlo niske i niske porođajne težine ili ugroženoj terminskoj novorođenčadi'', govori primarijus. 

Ništa bez vaše pomoći

''Mi smo najjača neonatologija u smislu preživljenja u Hrvatskoj. I na to sam jako ponosan. Osim toga, mi smo jedina neonatologija koja provodi sve terapijske postupke. Znači, provodimo sve moderne postupke koji su danas u svijetu, a također provodimo i sve probire. Dakle, osim onoga što je obavezno u Hrvatskoj, radimo još i probir na srčane greške, a uvest ćemo i probir na 'red spot'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprilike je oko 200 djece godišnje baš na Intenzivnoj. U ovom slučaju govorimo o djeci koja dugo borave odnosno na Intenzivnoj su po nekoliko mjeseci. Rani neonatalni mortalitet je vrlo nizak. Ispod dva promila. Na 1000 živorođenih nam umre ispod dvoje djece unatoč svoj patologiji. 

Postojeći inkubatori su već u zoni obnavljanja. Da bismo mogli zadržati tu razinu liječenja i njege, apsolutno nam je potreban moderniji i tehnološki savršeniji inkubator. Naime, današnji inkubatori se mogu pretvoriti i u reanimacijske stoliće. Osim toga, bitno smanjuju stres nedonoščeta jer imaju vagu, dobru opskrbu kisikom, dobro su izolirani i zaštićeni od vanjskih štetnih utjecaja što je jako važno jer je termoregulacija krucijalna. Taj inkubator bitno pridonosi kvaliteti liječenja i skraćivanju boravka na Intenzivnoj'', pojašnjava Voditelj Odjela intenzivnog liječenja nvorođenčadi KBC Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prim.mr.sc. Branimir Peter je istaknuo kako je ponosan na svoj tim, a posebno na medicinske sestre koje su izuzetno požrtvovne i predane svom poslu i pomaganju onih kojima je pomoć najpotrebnija. 

KBC Rijeka je visokospecijalizirana javna zdravstvena ustanova u kojoj se planira, organizira i provodi medicinski, nastavni i znanstveni rad. Zavod za intenzivno liječenje i neonatologiju zbrinjava vitalno ugroženu djecu iz Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Zavod se sastoji od Odjela za intenzivno liječenje djece i Odjela za intenzivno liječenje novorođenčadi. Godišnje se na Odjel za intenzivno liječenje djece primi oko 450 teško bolesne i ozlijeđene djece, a na Odjel za intenzivno liječenje novorođenčadi oko 250 nedonoščadi i visokorizične novorođenčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom studenog i prosinca dat ćemo sve od sebe kako bismo opremili bolnice diljem Hrvatske.

No, ništa bez vaše pomoći. Pozivom na humanitarni broj udruge 060 9007 donirate pet kuna (cijena poziva je 6 kuna i 25 lipa s PDV-om) za ove vrijedne projekte kampanje "Budi mi prijatelj". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatne informacije, kao i broj žiro-računa udruge, potražite na internetskoj stranici rtlpomazedjeci.hr. Hvala vam!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo