Pomorci sa Swift Splita dolaze kući?

17.8.2010.
20:43
VOYO logo

Stanje na brodu Swift Split, koji se već više od dva mjeseca nalazi na sidrištu ispred luke Owendo u Gabonu, je očajno. Posada živi u nemogućim uvjetima. Preživljavaju s litrom i pol mlake vode na dan i to na temperaturi koja se ne spušta ispod 30 stupnjeva.

O lošem stanju na brodu svjedoči i izvješće gabonskih pomorskih inspektora koji su, nakon pregleda, ustvrdili da je brod ispod standarda i predložili da se posada smjesti u hotel do isplate plaća i poboljšanja uvjeta života i rada na palubi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201006300720006"Kuhaju u vodi koja nije za piće, i to bez tableta za dezinfekciju vode. Svakog drugog dana po pola sata imaju na raspolaganju vodu za kupanje. Samo je pitanje dana kad će se na brodu razviti neka zarazna bolest, a pojedini članovi posade već su bili suočeni s dijarejom. O kvaliteti prehrane govori činjenica da su redom smršavjeli po nekoliko kilograma, a neki su pomorci zbog iscrpljenosti već tražili liječničku pomoć. Naši supruzi, očevi i sinovi ne traže ništa osim korektnog odnosa SSM-a, normalne prehrane i higijene na brodu, te žele svoje zarađene plaće i mogućnost povratka kućama", ispričali su za Slobodnu Dalmaciju članovi obitelji naših pomoraca na Swift Splitu dodajući kako u SSM-u na njihova traženja nitko ne reagira.

Problem je eskalirao prije mjesec dana, kad je veći dio posade počeo štrajk zbog loših životnih i radnih uvjeta, te višemjesečnih zaostalih plaća. U međuvremenu su im se uvjeti samo kratkoročno popravili, a članovi obitelji dobili su samo dio potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomorci najviše očekuju od Ratka Božića, prvog čovjeka SSM-a, i njegove suradnike koji im, naglašavaju, gotovo svakodnevno obećavaju da će se situacija riješiti, ali dodaju da za to za sada nisu dobili čvrsta jamstva.

Božić je pak za 24sata izjavio kako je brod popravljen i da će svih sedam pomoraca do kraja tjedna stići kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što bih rekao osim da danas dolazi kući jedan od njih, za dva dana još dvojica, a do kraja tjedna svi. Isto tako, svi će dobiti plaće za srpanj, kao i za dio kolovoza koji su odradili", Kazao je Božić dodajući kako će brod nakon povratka nastaviti ploviti prema planu.

Njegovom priči u sindikatu baše previše ne vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007010416006

arti-201007010291006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201006300720006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo