Novi prometni znakovi / Zbog bizarnog razloga ne mogu na njive! Teško optužuju načelnika: 'Treba ga potplatiti...'

Poljoprivrednike je razljutilo postavljanje 40 prometnih znakova koji ograničavaju težinu vozila na prilazima poljima

29.10.2019.
20:02
VOYO logo


Ponovno pobuna u općini Čeminac. Tamošnji poljoprivrednici prosvjeduju protiv načelnika Zlatka Pinjuha čije je općinske prostorije prije tri mjeseseca češljao USKOK zbog sumnji u nezakonitosti. 

Ovog puta nezadovoljstvo zbog 40 prometnih znakova koji ograničavaju težinu vozila na prilazima poljima. Što zapravo znači da svojim traktorima ne mogu na svoje njive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prometni znak zabrane kretanja za vozila teža od 7 i pol tona na cesti koja vodi do njive - razljutio je poljoprivrednike koji načelniku Čeminca poručuju:

"Vrijeđa, ponižava", kaže jedan. Dok drugi dobacuje: "To više nije za izdržati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U strahu od, kako kažu, drakonskih kazni, preskaču i jesensku sjetvu.

"Neću sijati jer znam da će ta kazna kad dođem do svoga polja biti veća od tog dohotka te njive i onoga što sam posijao", rekao je poljoprivrednik Petar Pranjić iz Novog Čeminca. Kazne su, kaže, oko 100 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne naplaćuje načelnikov sin

Jer odredbu o postavljanjima 40 znakova donijela je lokalna samouprava za koju poljoprivrednici govore da je rigorozna u naplaćivanju kazni. Kazne naplaćuje komunalno redarstvo u kojem radi načelnikov sin.

Pa i vozila koja dostavljaju robu u trgovine vode računa o svakom kilogramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici s njive optužuju načelnika.

"Da odete kod njega na dogovor. Platite, ne znam, 15, 30 tisuća kuna, onda nema problema. Pa tko to može podnijeti? Treba ga potplatiti", kazao je Petar Pranjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik odbacuje optužbe i govori kako je sve po zakonu, a da Čeminac nije jedina općina s takvom odlukom te da poljoprivrednici u Općini mogu podnijeti zahtjev za rješenje koje im omogućava vožnju tim cestama.

"Neće im to proći. Jer ta priča o cijeni rješenja je bizarna i marginalna u odnosu na prihod koji ostvaruju na račun države i poreznih obveznika koji svoje obveze prema državi plaćaju. Pa vrijeme je da nešto što su dobili od države po privilegiranim cijenama da ovoj državi i ovoj zajednici vrate", kazao je načelnik općine Čeminac Zlatko Pinjuh

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici pripremaju blokadu ceste

Kazne, priznaje, nisu male. Od 3 do 15 tisuća kuna. No rješenje, govori, za malog poljoprivrednika nije skupo i ne bi trebalo prelaziti tisuću kuna na godinu. No, za veliki gospodarski subjekt u blizini, rješenje bi koštalo 330.000 kuna. 

"Pa imaju 700 strojeva?  Ako njihov predsjednik uprave ima 50.000 kuna plaću pa zašto naš mještanin ne bi dobio uskrsnicu 400 kuna?", pita se Pinjuh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici pripremaju blokadu ceste i poručuju premijeru da ukine općinu Čeminac. 

A načelnik koji je izišao iz HDZ-a se ne brine. Najavljuje osnivanje vlastite stranke, čak i kandidaturu za predsjednika države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo