POLJOPRIVREDA U NEVOLJAMA; Urodi su dobri, ali cijene stalno padaju i proizvođači očajavaju: / 'Nadam se da ću uspjeti ih prehraniti'

Image
Foto: RTL

U Slavoniji je rekordna godina što se tiče prinosa i kvalitete, žito se puni u kamione, ali proizvođači još ne znaju koliko će dobiti za njega

15.7.2020.
16:14
RTL
VOYO logo

Koronakriza pogodila je i domaću poljoprivredu, ali na drugačiji način. Naime, urod je posvuda jako dobar, ali kupaca je manje nego ikad, što onda znači i nižu cijenu. Primjerice, u Dolini Neretve urod lubenica bolji je nego ikad prije.

Svakog dana se ubere oko 70 tona, ali budući da je turista i svih drugih potrošača manje nego prije, veletrgovci nemilice ruše otkupnu cijenu pa je ona sada ispod kune po kilogramu, kaže se u prilogu RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Otkupljivači zarade ono što bi mi trebali'

Ništa bolje nije ni u Slavoniji gdje je rekordna godina, što se tiče prinosa i kvalitete pšenice. Žito se puni u kamione, ali proizvođači još ne znaju koliko će dobiti za njega.

"Mi smo ga predali otkupljivačima, oni su ga već prodali za Bosnu, a još se ne zna ni cijena", požalio se RTL-u poljoprivrednik iz Vrbanje Branimir Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U BiH će žito biti prodano za 1,20 kuna, a ovdje ih očekuje tek 90 lipa. Osim pšenice, Branimir očekuje bogat urod i kupusa, tikvica te paprike. Stoga je s povrćem oprezniji nego s pšenicom i ne želi ga unaprijed prodati otkupljivaču.

"Povrće sami plasiramo, imamo svoje kupce, a i na kućnom pragu dosta prodajemo. Kad predamo otkupljivačima oni pokupe vrhnje, zarade ono što bi mi trebali", kaže Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NI EPIDEMIJA NIJE SPASILA POLJOPRIVREDU: /

Uvoz hrane porastao za 10 posto, proizvođači očajni zbog kvalitete: 'Takvo što mi ne možemo izvesti da damo zabadava'

Image
NI EPIDEMIJA NIJE SPASILA POLJOPRIVREDU: /

Uvoz hrane porastao za 10 posto, proizvođači očajni zbog kvalitete: 'Takvo što mi ne možemo izvesti da damo zabadava'

'Nastavit ću raditi bez obzira na situaciju'

Na farmi uzgajivača Vlade Ferbežara trenutno je 1500 svinja, a on je zbog koronakrize strahovao da neće moći svoju robu vrhunske kvalitete uopće prodati jer su hoteli na Jadranu prestali naručivati suhomesnate delicije. Lani je u ovo vrijeme već imao milijun i pol kuna prometa, a ove tek 200.000 kuna. Ipak, uspjet će prodati svoju robu, doduše jeftinije nego hotelima.

"Dugo radimo na tome da i naši trgovački lanci počnu uzimati od nas i sada je jedan strani lanac počeo uzimati od mene i nešto je u dogovoru da bi se malo više uzimalo, kao i domaći trgovački lanac", kazao je Ferbežar za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova farma ima velikog potencijala, ali Hrvatska je članica EU koja u postotku uvozi najviše svinjskoga mesa pa se Ferbežar i ne usudi uzgajati više.

"Ja ne mogu baciti svinje. Dugo to radim i nastavit ću raditi bez obzira što je takva situacija, samo se nadam da ću uspjeti prehraniti te svinje", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo