POLITOLOG KOMENTIRAO POSTUPAK RUŽE TOMAŠIĆ: / 'Kao da kupite jedan proizvod, a dobijete drugi'; objasnio i problem s anketama

Image

Raos je komentirao da nije pošteno prema biračima bilo koje opcije kandidirati ljude koji su već na dužnosti koja je nespojiva sa saborskim mandatom

9.7.2020.
15:50
VOYO logo

Politolog Višeslav Raos danas je na N1 komentirao postupak Ruže Tomašić, europarlamentarke i predsjednice HKS-a. Naime, Tomašić je na parlamentarnim izborima osvojila 8274 preferencijalna glasa, no neće ići u Sabor. Na njezino mjesto u parlamentu doći će asistent Marko Milanović, koji je dobio tek 19 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raos je komentirao da nije pošteno prema biračima bilo koje opcije kandidirati ljude koji su već na dužnosti koja je nespojiva sa saborskim mandatom. Naveo je da se Tomašić na samom početku kampanje jasno izjasnila da neće odmah u Sabor, međutim, ističe Raos, da postoje i drugi primjeri nekih župana i drugih naših zastupnika u EU parlamentu. Takvu situaciju usporedio je sa zaštitom potrošača: "Kao da kupite jedan proizvod, a na adresu dobijete drugi."

Image
RUŽA TOMAŠIĆ U SABOR UVELA KONZERVATIVCA S PROŠLOŠĆU ŽETONČIĆA: /

Držao je većinu Bandiću i HDZ-u, a onda je ljubav pukla – zbog boćanja

Image
RUŽA TOMAŠIĆ U SABOR UVELA KONZERVATIVCA S PROŠLOŠĆU ŽETONČIĆA: /

Držao je većinu Bandiću i HDZ-u, a onda je ljubav pukla – zbog boćanja

Manjine i saborska većina

Kada je riječ o legitimnosti manjina, Raos navodi da im se zamjera što iza osam manjinaca stoji puno manje glasova i pritom napominje da su jednakopravni. Dodaje da ne postoje dvije vrste saborskih zastupnika. Na konstataciju da se manjine bave političkom trgovinom, politolog je rekao da svaki razmjerni izborni sustav proizvodi učinke gdje jedna stranka nema većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Malo je pretjerano zvati to trgovinom. Drugo su famozni žetončići gdje je jasno da su bili privučeni nečim da bi ušli u drugi saborski klub", rekao je Raos za N1.

O netočnosti anketa

Raos kaže da se na temelju predizbornih anketa može govoriti o popularnosti stranaka te da se ne može ozbiljno napraviti model predviđanja na temelju tih anketa, barem što se glasovanja na sam izbora tiče. Objašnjava da se to ipak radi zbog očekivanja javnosti i medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trendovi su pokazivali da stvari idu na ruku Restart koaliciji. Kad se oni malo drugačije ekstrapoliraju, moglo ih se i tada protumačiti drugačije, da će HDZ prestići Restart... Treba reći da su gotovo sve te ankete telefonske. Za potrebe znanstvenih istraživanja ankete su terenske i daju bolje rezultate istraživanja. Nisu one toliko loše, treba trezvenije postupati s njima", rekao je Višeslav Raos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Raos ne želi nagađati kako će se situacija razvijati, navodi da je Andrej Plenković u prednosti da HDZ učini onakvim kakvim želi i smanji broj ministarstava.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo