NEZGODNO ZA ORBANA / Politico: Američki dokumenti otkrili 'tajni plan' za hrvatske helikoptere. Prvi već odletjeli za Ukrajinu?

Image
Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Informacije o dogovorima mađarske vlasti s NATO-om o korištenju mađarskog zračnog prostora za transport oružja ukrajinskoj vojsci dovode Orbana u nezgodan položaj s obzirom na to da je javno odbijao mogućnost da se mađarski teritorij, zajedno sa zračnim prostorom, koristi za prebacivanje oružja ukrajinskoj vojsci

14.4.2023.
18:07
Zeljko Hladika / PIXSELL
VOYO logo

Američki obavještajni dokumenti CIA-e na 50 stranica od 2. ožujka procurili su u javnost, a portal Politico došao je u njihov posjed. Između ostalog, na dokumentima se analizira uloga Mađarske u ukrajinskom ratu, ali posredno se spominje i Hrvatska.

Prema dokumentima se ističe da je mađarski premijer Viktor Orban istaknuo SAD "jednim od tri najveća protivnika svoje stranke". Iz dokumenata se doznaje i da Mađarska možda ima tajni dogovor. Naime, saveznicima bi potajno dopustila korištenje mađarskog zračnog prostora za prebacivanje oružja ukrajinskoj vojsci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, Politico tvrdi da se spominje i plan da iz Hrvatske u Ukrajinu kroz mađarski zračni prostor prelete ukrajinski piloti s helikopterima koje je Hrvatska donirala Ukrajini. Ipak, u tekstu je riječ o planu za koji se ne otkriva je li proveden.

Image
glavno tržište /

Nakon šest mjeseci obustave, Ukrajina nastavila s izvozom električne energije u Europu

Image
glavno tržište /

Nakon šest mjeseci obustave, Ukrajina nastavila s izvozom električne energije u Europu

Još nema službene potvrde da je ijedan helikopter otišao prema Ukrajini. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista otprije nekoliko tjedana, počeo je transport helikoptera, a prva tri su otišla iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politico ističe i da je ovakav plan suprotan medijskim izvješćima prema kojima će helikopteri biti prebačeni preko Poljske kopnenim ili zračnim putem.

Podsjetimo, Hrvatska donira Ukrajini 14 transportnih helikoptera MI-8 i MI 8 MTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacije o dogovorima mađarske vlasti s NATO-om o korištenju mađarskog zračnog prostora za transport oružja ukrajinskoj vojsci dovode Orbana u nezgodan položaj s obzirom na to da je javno odbijao mogućnost da se mađarski teritorij, zajedno sa zračnim prostorom, koristi za prebacivanje oružja ukrajinskoj vojsci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo