Sajam sa 500 godina tradicije / Političari posjetili poznati Jesenski međunarodni poljoprivredni sajam: Seljaci im poslali poruku

I zato je potrebna ovdje toliko puta spominjana strategija poljoprivrede koja je u izradi

6.9.2019.
22:00
VOYO logo

U Gudovcu je otvoren nadaleko poznati Jesenski međunarodni poljoprivredni sajam. Ta manifestacija vuče tradiciju još iz 15. stoljeća, a obnovljena je 1995-te i širi se i dalje.

Gudovac je nezaobilazna stanica svim političarima, no poljoprivrednici i proizvođači kažu - političari dođu i prođu, a problemi se, bez odgovarajuće strategije gomilaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne, kažu nam mještani - nije dobio ime po ovoj domaćoj životinji. 
Svako proljeće i jesen ondje stignu stočari, ratari i proizvođači poljoprivrednih strojeva.

Ali i političari, koji od poljoprivrednika ovdje uvijek dobiju kakav prijedlog ili savjet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nam pripomognete u ovom dijelu parafiskalnih nameta, da ih smanjite, mi bi to pretvorili u plaće radnika....", govori nam proizvođač traktora Stjepan Hittner.

Puno je tu političara čulo iste savjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se sjećam i Sanadera i Josipovića, i Kosorice, svi dolaze, prođu i vide, čak su sjedali tu na našim traktorima, ali oni to vrlo brzo zaborave znate", dodaje.   

Posla je puno, a novca, kao i obično malo. Josip uzgaja svinje već 20 godina, i otada dolazi u Gudovac. Iako su u rodnoj mu Slavoniji čvarci po 160 kuna za kilogram, on tvrdi, nije istina da domaće svinje nema dovoljno, nego se ne uzgaja s planom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svinja se dobro oporavila i raširila, ali bez uzgojnog plana i vizije uzgoja, puno je njih odustalo i nagomilalo svinje", rekao je za RTL Danas uzgajivač Nedjeljko.

I zato je potrebna ovdje toliko puta spominjana strategija poljoprivrede koja je u izradi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona ide tempom koji smo zacrtali, nacrt će biti gotov do kraja godine, sljedeće godine akcijski plan i prvi piloti, znači koncept je cjelovit", kaže ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica je najavila i isplatu 1,3 milijarde kuna avansa poljoprivrednicima, a predsjednica pohvalila napore vlade i Ministarstva. Ipak, kaže posla je još puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega mislim na jače udruživanje, prilagođavanje tehnološkim promjenama te prihvaćanje inovacija, kao i na poboljšanje vanjsko-trgovinske razmjene“, govori predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Iako mlad, sve to s terena dobro zna i vlasnik ovog nagrađivanog istarskog pastuha, koji u ovoj štali tri dana mora i noćiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije baš udobno, ali eto, tu smo moramo biti uz svoje konje, da se ne daj Bože nešto ne dogodi, da da možemo uskočit odmah", kaže nam uzgajivač konja iz Žimnja.

Broj konja se u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj povećao pet puta, danas ih je oko 22 tisuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primijetili su to i stalni posjetitelji sajma, koji na ovim prostorima traje već više od 500 godina.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo