Političari i ostali potpuno šokirani haškom presudom

'Šokiran sam! Nemam što drugo reći', poručio nam je HDZ-ovac Andrija Hebrang nakon što je Haški sud nepravomoćno osudio Antu Gotovinu na 24 godine, a Mladena Markača na 18 godina zatvora.

15.4.2011.
14:33
VOYO logo

"Šokirana sam. Optuženi su za prošireni oblik zločinačkog pothvata. Ovo će biti veliki problem kada se bude gledala vjerodostojnost Haškog suda. Fundamentalno narušava načela pravičnosti, to je jedan koncept koji vrlo širi načelo krivnje", rekla je odvjetnica Jadranka Sloković za Novu TV. Jadranke KosorPročitajte i službenu reakciju premijerke

''Ja bih doista angažirala međunarodne i naše pravnike koji će vrlo ozbiljno odraditi i pobiti ove optužbe. Ja sam silno nesretna zbog ove presude. Sud je išao linijom manjeg otpora, utvrdili su tko je bio na sastanku na Brijunima i kako je tamo donesen zaključak da je tamo odlučeno kako će se voditi Oluja'', dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i svjedok Tužiteljstva Žarko Puhovski naveo je kako iz obrazloženja presude proizlazi zaključak da se zločin dogodio na Brijunima, a da je Čermak oslobođen jer nije bio na sastanku državnog i vojnog vrha uoči Oluje na Brijunima.

Za razliku od odvjetnice Sloković i Puhovskog, oporbeni i vladajući političari manje su bili rječiti u svojim prvim reakcijama nakon presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte sve o presudi i cjelokupan tekst presude generalima.

Podsjetimo, sud u Haagu oslobodio je Ivana Čermaka, dok je Ante Gotovina nepravomoćno osuđen na 24 godine zatvora, a Ivan Čermak na 18 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Šokiran sam. Nemam što drugo reći, jednostavno sam šokiran'', poručio nam je HDZ-ovac Andrija Hebrang, dok nam je njegov stranački kolega i ministar zdravstva Darko Milinović na pitanje da komentira presudu poklopio slušalicu. Pročitajte i reakcije iz Pakoštana.

Vesna Škare Ožbolt iz DC-a poručila je kako je razlog tako visokim presudama upravo činjenica da se u presudi spominje da su generali sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Presuda je izuzetno šokantna, te je presuda Haškoga suda izazvala nevjericu. No, pravna bitka se nastavlja dalje, što je vrlo važno'', rekla nam je Vesna Škare Ožbolt.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u petak je za hašku presudu hrvatskim generalima rekao da je riječ o političkoj presudi Domovinskom ratu i legitimnim akcijama kojima je izborena sloboda i nezavisnost Hrvatske, naglasivši da generali Ante Gotovina i Mladen Markač, unatoč osuđujućoj presudi, nisu zločinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je politička presuda našem Domovinskom ratu, našim oslobodilačkim akcijama. Poštujemo pravni sustav, ali ako u jednoj presudi nema ni jednog pozivanja na obranu, samo na argumentaciju tužiteljstva, onda je rezultat upravo prvenstveno politička presuda", izjavio je Bebić novinarima u Saboru.

"Ne tvrdim da u Oluji nije bilo pojedinačnih zločina, ali to nije bio nikakav organizirani zločinački pothvat koji je glavna teza i temelj ove presude u Haagu", dodao je Bebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Suđenje generalima

Vezani članci:

arti-201104150214006 arti-201104150341006 arti-201104150157006 arti-201104150024006 arti-201104150213006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo