POLICIJA ZAPREPASTILA LIJEČNIKE DOPISOM S NEVJEROJATNIM ZAHTJEVOM: / 'Pa to je narušavanje odnosa s pacijentom!'

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Psihijatar Ivan Čelić pita nadležne gdje su podaci za Hrvatsku te tko je utvrdio i u kojem obimu da su psihički bolesnici teroristi

25.8.2019.
10:50
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

PU osječko-baranjska nedavno je na adresu županijskog Doma zdravlja poslala dopis neobičnog sadržaja koji su liječnici dočekali "na nož". Iz policije kažu "kako se provode mjere prevencije i suzbijanja terorizma, a dosadašnjom analizom evidentiranih sigurnosnih rizika utvrđena je radikalizacija osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj kao i u ostatku Europe". Zbog toga, govore u policiji, liječnici obiteljske medicine i psihijatri trebaju "pravovremeno otkrivati ovakve sigurnosne događaje jer je utvrđen značajan postotak osoba koje su evidentirane kao osobe s duševnim smetnjama, a koje su iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija", piše Jutarnji list.

Image

29.01.2010., Osijek - Zgrada PU Osjecko-baranjske zupanije. Photo: Marin Franov/PIXSELL

Laički rečeno, liječnici bi ubuduće trebali MUP-u prijavljivati teroriste i hvatati ih, međutim samo među psihičkim bolesnicima. Na ovu uputu i dopis liječnici su reagirali burno te smatraju da im je to još dodatni posao za koji nisu ni educirani. K tome, kako piše Jutarnji, smatraju da je dopis besmislen jer su prema njemu samo psihički bolesnici teroristi. Smatraju da to nije i ne može biti točno. Zbog svega navedenog je Koordinacija liječnika obiteljske medicine (KoHOM) uputila dopis pučkoj pravobraniteljici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FENOMEN 'RADIKALIZACIJE' OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA: /

Duševni bolesnici pod posebnom paskom policije

Image
FENOMEN 'RADIKALIZACIJE' OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA: /

Duševni bolesnici pod posebnom paskom policije

Liječnici postupak MUP-a smatraju neprihvatljivim i napominju da će to još više narušiti njihov odnos s pacijentima

"Da, pisali smo pravobraniteljici jer ovo je apsolutno posao koji liječnici obiteljske medicine ne mogu raditi. To je samo još jedan, dodatni način da se naruši odnos povjerenja između pacijenta i liječnika, a to ne smijemo dopustiti", kazao je dr. Berislav Bulat iz KoHOM-a Jutarnjem listu. Ovaj liječnik je nedavno reagirao i na nedavni slučaj kada je pacijent verbalno napao liječnicu jer ga je MUP-u prijavila zbog promjene zdravstvenog stanja povezanog sa sposobnosti upravljanja automobilom.

Image
Foto: Ilustracija

26.06.2018., Sisak - U Domu zdravlja nalaze e ordinacije lijecnika obiteljske medicine. U nekim cekaonicama uobicajene su guzve iako je u tijeku tzv.bijeli strajk dok su druge cekaonice prazne. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Dr. Ivan Čelić, psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče drži postupak MUP-a neprihvatljivim. Istaknuo je da je sve pokrenula Europska komisija jer je u nekim zemljama unije, međutim ne i u Hrvatskoj, utvrđeno da se psihijatrijski pacijenti, uglavnom autisti i shizofreničari, ponekad pokušaju regrutirati u terorističke organizacije. Psihijatar Čelić pita nadležne gdje su podaci za Hrvatsku te tko je utvrdio i u kojem obimu da su psihički bolesnici teroristi. Dodaje da je riječ tek o preporukama EK koje je izradio nizozemski RAN (Radicalisation Awareness Network) u kojima stoji da se u tu priču trebaju uključiti psihijatrijske ustanove, nikako domovi zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi teroristi nisu osobe s psihičkim poremećajima'

"Iz preporuka se može iščitati kako nema direktne i linearne povezanosti između terorizma i psihičkih poremećaja, nego se apostrofira kako pojedine dijagnoze psihičkih poremećaja i njihovi simptomi mogu generirati vulnerabilnost osobe s duševnim smetnjama u odnosu na temu terorizma. Posve je jasno da svi teroristi nisu osobe s duševnim smetnjama, ali među teroristima može biti i osoba s duševnim smetnjama. U tom smislu dana je preporuka liječnicima da u slučajevima kada u svojoj kliničkoj prosudbi procijene takvu opasnost obavijeste nadležna tijela, ali to moraju biti psihijatri", objašnjava dr. Čelić.

Image

Liječnik dodaje da se Hrvatska s ovim problemom još nije susrela. Čelić kaže da ono što je prijepor i generator nesigurnosti u postupanju leži u nedostatnoj transparentnosti praktične primjene navedene preporuke. Primjerice, ne zna se kada i kome javiti, s kolikom količinom informacija, tko bi točno trebao prijaviti itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Interpretacija tih preporuka trebala bi biti takva da se na najmanji mogući način stigmatiziraju osobe s duševnim smetnjama i da se uvijek jasno navodi kako osobe s duševnim smetnjama nisu po prirodi stvari opasne, nego to mogu biti u pojedinačnim slučajevima, kao što to mogu biti i svi oni koji nemaju dijagnozu psihičkog poremećaja", govori psihijatar.

'AKO OSTANEM BEZ VOZAČKE BOLJE DA TE NEMA': Liječnica prijavila policiji promjenu stanja vozača pa joj je bijesan zaprijetio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je nakon brojnih medijskih napisa odaslala priopćenje zbog "različitog tumačenja dopisa".

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjenje postupanja I. policijske postaje Osijek

"Zbog većeg broja medijskih napisa i različitog tumačenja dopisa koji je I. policijska postaja Osijek uputila prema Domu zdravlja Osijek, dajemo sljedeće priopćenje za javnost:

Policijska uprava osječko-baranjska zaprimila je krajem srpnja ove godine raspis Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije upućen svim Policijskim upravama, u kojem se traži stupanje u kontakt s ustanovama i institucijama za liječenje osoba s duševnim smetnjama, a kako bi ih se upoznalo i senzibiliziralo na novu pojavnost radikalizacije osoba s duševnim smetnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u državama članicama EU zamijećen je trend prema kojem osobe sa duševnim smetnjama razvijaju naklonost radikalnim ideologijama i interesu za terorističke organizacije. Određeni broj takvih osoba započeo je sa pripremanjem terorističkih napada što je zahvaljujući dobroj suradnji policija i liječnika specijalista za liječenje osoba sa duševnim smetnjama pravovremeno prevenirano.

Iako takvih slučajeva nije bilo u Republici Hrvatskoj, ali slijedeći dobre prakse drugih država, intencija je ove naložene aktivnosti bila, radi zajedničkog preventivnog djelovanja, stupiti u kontakt s ustanovama i ordinacijama za liječenje osoba s duševnim smetnjama te ih senzibilizirati i ukazati na novu uočenu pojavnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom smislu osječko-baranjska policija, odnosno I. policijska postaja Osijek, započela je provođenje naložene aktivnosti, ali je za razliku od ostalih policijskih postaja u policijskim upravama, široko tumačeći zahtjev Uprave kriminalističke policije, kontaktirala i one medicinske ustanove za koje to nije bilo zatraženo.

Opisana preventivna aktivnost ne predstavlja nikakvu novu obvezu liječnika niti na bilo koji načina zadire u prava pacijenata. Naime, to pitanje regulirano je u članku 21. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama gdje su jasno propisane obveze liječnika odnosno situacije u kojima javni interes preteže nad obvezom čuvanja liječničke tajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, jedina namjera je bila stupanje u kontakt sa specijaliziranim ustanovama i liječnicima te njihova senzibilizacija na, u svijetu, prisutan trend, a kako bismo u slučaju uočavanja indikativa rizika, mogli nastaviti suradnju koja je i do sada postojala.

Zaključno, zbog želje da se namjera osječke policije dodatno pojasni, Policijska uprava osječko-baranjska će u najkraćem mogućem roku inicirati sastanak s predstavnicima nadležnog Doma zdravlja", priopćila je PU osječko-baranjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo