POLICIJA U SPLITU UHITILA PREVARANTA IZ IZRAELA: / Iz domaće banke pokušao je uzeti gotovo sto milijuna kuna

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Osumnjičeni je u Privrednoj banci u Splitu u stranoj valuti otvorio račun i dao djelatnicima dva čeka da mu ih unovče.

6.2.2018.
22:47
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Policija je u Splitu uhitila 64-godišnjeg Izraelca zbog krivotvorenja isprava i pokušaja prijevare. Uhićeni je muškarac osumnjičen da je u prosincu 2017. u jednoj banci u Splitu položio krivotvoreni ček na iznos od nekoliko milijuna eura, piše Slobodna Dalmacija.

Branio se šutnjom

Izraelac se na ispitivanju branio šutnjom, a sudac istrage je za njega odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, no postoji i jamčevina od 350 tisuća kuna, a ako ju uplati, neće u istražni zatvor. Kako piše Slobodna Dalmacija, osumnjičeni je poslovnjak iz grada Kfar Saba, a zove se Avraham N.K. On je u Privrednoj banci u Splitu u stranoj valuti otvorio račun i dao djelatnicima dva čeka da mu ih unovče. Jedan od njih je bio u iznosu od čak pet milijuna aura, a izdala ga je londonska multinacionalna banka, dok je drugi ček glasio na oko 10 milijuna američkih dolara, a njega je izdala američka tvrtka za prodaju rabljenih automobila, 'Carmax Auto Superstores'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerava se je li i drugi ček krivotvoren

Policija je ovog 64-godišnjaka uhitila prije nekoliko dana, kad je došao u banku pitati za isplate s navedenih čekova, a ranije je utvrđeno da je jedan od njih krivotvoren, dok se za drugi ček još uvijek obavljaju provjere. Provjerava se i identitet uhićenog Izraelca te njegove putne isprave. PBZ inače na provjeru šalje sve čekove u iznosu većem od 300 dolara, kao i one koji su izdani prije više od 4 mjeseca. Nakon što strana banka da obavijest o pokriću, domaća odobrava transakcijski račun ili korisniku vraća nenaplaćeni ček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo