Policija primijenila silu nad prosvjednicima

Policija je u četvrtak ujutro uhitila 23 aktivista u Varšavskoj. Među njima su i Urša Raukar, Tomislav Tomašković iz Zelene akcije i Mato Kapović.

11.2.2010.
8:43
VOYO logo

cate-201002110272004Policija je u četvrtak oko 3.30 sati ujutro počela odvoditi prosvjednike Zelene akcije i Prava na grad koji su blokirali Varšavsku ulicu i na uglu s Gundulićevom postavili kontejnere kako bi spriječili izgradnju ulaza u podzemnu garažu u zagrebačkoj pješačkoj zoni.

Među uhićenim prosvjednicima su glumica Urša Raukar, Tomislav Tomašević iz Zelene akcije i Mato Kapović, viši asistent na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/02/11/0090006.html?pos=n1"Ovo je totalitarizam", poručila je jutros Snješka Knežević na hitnoj konferenciji za medije ispred gradske Skupštine. Pozvala je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na ostavku. Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad poručio je da sinoćnja uhićenja neće otupiti oštricu prosvjeda, nego da će se njihove akcije intenzivirati.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević, koji je nedugo zatim uhićen, izjavio je kako je policija "najprije počela s uhićenjem aktivista. Odveli su ih 10 ili 15, a zatim su krenuli na micanje kontejnera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/02/11/0039006.htmlPodsjetio je da kontejneri na uglu Gundulićeve i Varšavske, s kojih aktivisti nisu željeli sići, stoje od petka 5. veljače kada su, bez komunalnih dozvola, postavljeni kao info-pultovi za daljnje prosvjedne aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noćas su uhićeni uglavnom prosvjednici koji su se nalazili u kontejnerima i oni koji su se nakon dolaska policije odbijali povući iza policijske trake razvučene od križanja Gundulićeve i Varšavske do kina Europa, čime je policija blokirala sve prilaze Varšavskoj.

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/02/10/0639006.html"Neki su se od prosvjednika u kontejnerima vezali lancima za, čini mi se, vodovodne cijevi. Policajci ih nisu mogli osloboditi pa su ih skupa s cijevima odvukli do obližnjeg haustora, a onda su prepili cijevi i priveli ih", opisao nam je svjedok sinoćnje policijske akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je policija postupila korektno i da nije pribjegavala nasilju, premda je izbacivanje aktivista izvan policijske linije "na momente izgledalo brutalno". Uništena je i statua trojanskog konja koju su sinoć svečano otkrili na središnjem skupu prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije su ga razbili kranom, a onda su ga iscijepali na sitne treščice", kaže on.

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/02/10/0467006.htmlU operativnom dežurstvu zagrebačke policije o intervenciji nisu željeli govoriti, rekavši tek da se tijekom noći novinarima ne mogu davati nikakve informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija je, podsjetimo, uslijedila nakon sinoćnjeg središnjeg prosvjeda Ne damo Varšavsku, na kojem se, tvrdi policija, okupilo više od tisuću prosvjednika. Aktivisti, pak, tvrde da ih je unatoč gustom snijegu, bilo četiri puta više.

Istovremeno, investitor tzv. Cvjetnog prolazaTomo Horvatinčić je, gostujući na HTV-u, organizatore prosvjeda optužio da u svemu imaju privatne interese, kao i da stvaraju antipoduzetničku klimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo