Policija ispitala V. Bosanac zbog optužbi za ratni zločin

6.3.2011.
11:27
VOYO logo

"Na osnovu kaznene prijave koja je podnesena u Srbiji protiv Vesne Bosanac, Tužiteljstvo Srbije podiglo je optužnicu protiv nje i poslali su je našem Državnom odvjetništvu", izjavio je za portal DaljeAndrija Hebrang potvrđujući vijest da je šefica vukovarske bolnice optužena za ratni zločin.

Prema njegovim riječima Državno odvjetništvo je optužnicu proslijedilo Županijskom odvjetništvu koje je dalo nalog policiji da ispita doktoricu Bosanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krunoslav Borovec je potvrdio da je obavijesni razgovor s dr. Bosanac već obavljen navodeći kako je to učinjeno u proteklih mjesec dana, javlja Dalje.com.

No, prema saznanju Andrije Hebranga, Državno odvjetništvo još uvijek nije riješilo odbacuje li se srbijanska optužnica ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čeka se da DORH sada donese odluku o tome hoće li prihvatiti optužnicu protiv dr. Vesne Bosanac" kazao je Hebrang ističući kako je taj optužba Srbije "ugrožavanje suvereniteta Republike Hrvatske i nastavak agresije na Hrvatsku".

HDZ-ov saborski zastupnik napominje kako ju je upravo on imenovao na mjesto ravnateljice kao ratni ministar, a kao razloge za to navodi njene neosporne, humane, ljudske, ali i profesionalne i visoko etičke standarde koje je imala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

V. Bosanac: Bila sam na obavijesnom razgovoru

"Sve su to gluposti i neutemeljena naklapanja srpske strane koja ne želim posebno komentirati. Smatram da se radi o poznatim metodama KOS-a kojima je cilj izazvati zabrinutost i destabilizirati javnost. Cijela ta priča zapravo nije ništa novo jer sam za mogućnost postojanja optužnice čula još za vrijeme jednoga od mojih svjedočenja u Haagu kada su me htjeli spriječiti da ne svjedočim. Koliko znam od 2009. godine postoji i Interpolova optužnica protiv mene, a prije nekih dva tjedna obavila sam i obavijesni razgovor u policiji. Pravo je pitanje zašto se baš sada izazi sa tom optužnicom u javnost i koji je cilj svega toga", rekla je Bosanac a prenijela Agencija Vlm.

Kaže i da su liječnici i osoblje bolnice tijekom 1991. godine radili u iznimno teškim uvjetima, bez lijekova, vode, struje i pod stalnim granatiranjem, da je JNA spriječavala evakuaciju ranjenika i dolazak humanitarne pomoći i lijekova a da sada Srbija protiv vukovarskih branitelja i liječnika podiže optužnice za ratne zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo: Nema optužnice

Priopćenjem za javnost javilo se i Tužiteljstvo za ratne zločine koje ističe da nisu podignuli optužnicu protiv Vesne Bosanac.

"U skladu sa strategijom revidiranja predmeta preuzetih od vojnog pravosuđa, Tužilaštvo je poduzelo preostale procesne radnje tako što je dalo nalog da se, u skladu sa Sporazumom o saradnji s DORH, uzme izjava od jednog svjedoka u predmetu Vesne Bosanac u cilju zatvaranja predmeta ili njegovog ustupanja DORH-u. Začuđuju netočne informacije koje unose konfuziju u uspješnu regionalnu suradnju između Tužilaštva za ratne zločine i DORH-a, poput navodnog spiska od 390 hrvatskih branitelja ili poput informacije da je Tužilaštvo, u okviru premneta Velebit - Maslenice, zatražilo istragu protiv najviših funckionera hrvatske policije", navodi se u priopćenju Tužiteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH: Pod istragom u Srbiji četiri osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku potvrilo je u nedjelju "kako su u okviru suradnje, na zahtjev Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije zatraženi određeni podatci, koji su potrebni tom Tužiteljstvu radi preispitivanja i zatvaranja starih vojnih predmeta".

U priopćenju, objavljenom na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH, ističe se kako je ŽDO u Osijeku "zatražilo od nadležne policijske uprave određene provjere u cilju utvrđivanja relevantnih činjenice, koje su potrebne srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine radi donošenja odluka i okončanja postupanja u istražnim predmetima vojno-pravosudnih organa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH podsjeća kako je u "srpnju 2010. održan prvi sastanak mješovite Komisije Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i Ministarstva pravde Republike Srbije, na kojem su razmijenjeni popisi osoba optuženih, osuđenih i osoba protiv kojih je u tijeku istraga zbog ratnih zločina, kojom prilikom nisu bili predani dani podaci o postupcima pred vojnim sudom bivše Jugoslavije. Ti su podaci dostavljeni naknadno, nakon uhićenja Tihomira Purde".

"Na dostavljenom su popisu navedeni predmeti u kojima je još uvijek otvorena istraga (jer nisu obustavljeni), iz kojih proizlazi kako je postupak u tijeku u odnosu na osam osoba", navodi se u priopćenju DORH-a te pojašnjavaju da su se "tri osobe s tog popisa odnosile na Tihomira Purdu, Petra Janjića i Danka Maslova, protiv kojih je postupak u međuvremenu obustavljen, te za jednu osobu koja je preminula".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odnosu na preostale četiri osobe u srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine vodi se istraga koju su još započeli vojno-pravosudni organi bivše države (Jugoslavije), pa Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku surađuje s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije na temelju zaključenog Sporazuma između Državnog odvjetništva RH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, u cilju utvrđivanja relevantnih činjenica, koje su potrebne radi donošenja odluka i okončanja postupanja", zaključuje se u priopćenju DORH-a.

U priopćenju DORH ne navodi imena osoba protiv kojih se vodi ta istraga, javlja Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Opće bolnice Vukovar Vesna Bosanac danas je potvrdila da ju je prije desetak dana policija kontaktirala vezano za navodni ratni zločin koji joj se stavlja na teret.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo