status žena u policiji / Policajke donose brojne koristi, a opet ih ima premalo: upoznajte tri ambiciozne i svestrane policajke koje ne opraštaju lako

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što je u Ministarstvu unutarnjih poslova predstavljena knjiga 'Žene u policiji - rodni aspekti policijske prakse u RH', predstavljene su tri motivirane i iznimno sposobne policajke u duhu jučerašnjeg Dana žena

9.3.2017.
13:09
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u Ministarstvu unutarnjih poslova predstavljena knjiga "Žene u policiji - rodni aspekti policijske prakse u RH" autorice Ive Balgač, inače službenice za međunarodnu policijsku suradnju, predstavljene su tri motivirane i iznimno sposobne policajke u duhu jučerašnjeg Dana žena.

Omjer žena i muškaraca u interventnoj jedinici policije PU zagrebačke je 1:25 pa je u jedinici tek dvanaest-trinaest djevojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od njih je 23-godišnja Slavonka Tena Matić koja trenutno radi u interventnoj policiji PU zagrebačke, piše Večernji. Njezin posao, između ostalog, obuhvaća osiguravanje prosvjeda, nogometnih utakmica, koncerata,... I to je baš ono što je željela, priznala je Tena.

Druga je Marina Krbavčić, jedina policajka na motoru u Zagrebu. Obožava svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko znam, jedino još u Samoboru i Splitu radi u prometnoj policiji po jedna kolegica motoristica. Voljela bih da nas je više. Prekršitelja ima dosta, ali ja nisam toliko stroga. Izričem i opomene, ali svatko onaj tko je zaslužio kaznu, dobije ju", govori Marina.

S treće strane, tu je i njena kolegica Jelena Budimir koja svaki dan na policijskom biciklu prevali i do 15 kilometara. Ona je kontakt-policajka na Savici, a u policiji je od 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastojim preventivno djelovati, no ako postoji razlog za policijskim postupanjem i ako moram nekoga sankcionirati, radim i to", kaže Jelena.

Knjigom "Žene u policiji"  prvi put kod nas otvorila se tema pitanja statusa žena
u hrvatskoj policiji. Kako piše Večernji, Ranija istraživanja u svijetu pokazala su da žene policijskom sustavu donose brojne koristi jer su, naprimjer, kada rade sa ženama u paru, muškarci manje agresivni. Zatim, građani se manje žale na postupanje policajki nego policajaca, policajke su obrazovanije od policajaca i bolje su menadžerice, manje koriste sredstva prisile od muškaraca i manje se upuštaju u nedozvoljena ponašanja u i izvan službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svejedno, u sustavu ih je puno manje nego muškaraca.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo