Policajci 'protjerani' iz svih političkih stranaka

10.2.2011.
20:45
VOYO logo

''Radi profesionalizacije i daljnje depolitizacije policijske službe prijedlogom zakona uvodi se za policijske službenike zabrana članstva u političkim strankama, političkog djelovanja u ministarstvu i kandidiranje na državnim i lokanim izborima'', kazao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Zakonom koji je upućen u Sabor se tako predviđa da se policajce za koje se utvrdi da su članovi stranke premjesti na druge poslove unutar MUP-a za koje ispunjavaju uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prijedlogu, policajcima se zabranjuje da u službenoj odori nazoče političkim skupovima, osim ako tamo nisu radi policijskog posla. Također, policajci ne bi smjeli obavljati samostalnu gospodarsku ili profesionalnu djelatnost ili pružati usluge pravnim ili fizičkim osobama, osim iznimno, uz pismenu dozvolu i to izvan radnog vremena.

Isto tako, uz pisano odobrenje glavnog ravnatelja ili osobe koju on za to ovlasti, policajci će moći obavljati i sindikalnu djelatnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propisuje se i organizacija policije kroz tri hijerarhijske razine - Ravnateljstvo policije, policijske uprave i policijske postaje.

Novim sustavom policijskih zvanja predlaže se, umjesto dosadašnjih deset, 12 policijskih zvanja - policajac, viši policajac, samostalni policajac, policijski narednik, viši policijski narednik, samostalni policijski narednik, policijski inspektor, viši policijski inspektor, samostalni policijski inspektor, glavni policijski inspektor, policijski savjetnik i glavni policijski savjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlaže se i novi način imenovanja i razrješenja rukovodećih policijskih službenika. Tako bi se, objasnio je Karamarko, glavni ravnatelj birao putem javnog natječaja, a zamjenici glavnog ravnatelja, njegovi pomoćnici, načelnici policijskih uprava i postaja putem internog oglasa.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac pozdravio je predloženi zakon koji, kako je kazao, odiše napretkom i zagovara nove iskorake na planu jačanja društva u Hrvatskoj i to na krajnje osjetljivom planu koje neposredno regulira pitanje ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201102060324006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo